In de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal dinsdag waren gewoon Zwarte Pieten te zien. 

Presentatrice Dieuwertje Blok refereerde aan de actuele discussie over Zwarte Piet.

''De allerbelangrijkste vraag van de hele wereld is: komen de Pieten ook mee?'', vroeg ze de goedheiligman. ''Sommige mensen vinden Piet namelijk maar ouderwets.''

Sinterklaas reageert door te zeggen dat alle Pieten er zullen zijn dit jaar. "Het wordt weer ouderwets gezellig in Nederland. Dat is al honderden jaren zo en dat zal nog jaren zo blijven", aldus de Sint.

Een aantal steden liet weten hun intocht af te stemmen op de lijn die het Sinterklaasjournaal zou volgen als het gaat om het uiterlijk van de Pieten. Vooralsnog lijkt het erop dat er wordt vastgehouden aan de traditionele Zwarte Piet.

Het blijft afwachten of er alleen maar Zwarte Pieten te zien zullen zijn, want in de aankondiging van het Sinterklaasjournaal werd door Sinterklaas verteld dat er nog veel werk aan de winkel was, omdat het schip af voer op een regenboog.

Bekijk de promo van het Sinterklaasjournaal:
Bekijk de promo van het Sinterklaasjournaal:

Gouda

Gouda liet eerder weten dat tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op 15 november naast Zwarte Pieten ook 'Goudse' Pieten meelopen. "Het merendeel zal traditioneel donkerbruin zijn, maar er lopen ook een paar kaas- en stroopwafelpieten mee", aldus de gemeente. 

Woensdag doet de Raad van State uitspraak over de vraag of de figuur van Zwarte Piet bij de sinterklaasintocht in Amsterdam van afgelopen jaar discriminerend was en of burgemeester Eberhard van der Laan daar in de vergunning wel of geen rekening mee had moeten houden.

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet