Willem Holleeder dreigt opnieuw in de cel te belanden. Het Openbaar Ministerie (OM) zal op 2 december eisen dat de rechtbank hem terugstuurt naar de gevangenis.

Holleeder kwam na zes jaar gevangenisstraf in januari 2012 voorwaardelijk vrij, maar volgens het OM heeft hij binnen zijn proeftijd opnieuw strafbare feiten gepleegd en daarmee de voorwaarden voor de vrijlating overtreden.

De nieuwe feiten zijn de bedreiging van misdaadjournalist Peter R. de Vries, in het voorjaar van 2013, en de afpersing van Theo Huisman, gewezen voorman van de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels. Holleeder moet voor die feiten terechtstaan in het kader van het zogeheten onderzoek-Andes van justitie.

De 56-jarige Holleeder kreeg negen jaar opgelegd in de zogeheten Kolbakzaak (onder meer een reeks afpersingen, met onder de slachtoffers de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra). Na het uitzitten van twee derde van zijn straf, kwam hij voorwaardelijk vrij.

Doodsbedreigingen

In april 2013 deed De Vries aangifte van doodsbedreigingen aan zijn adres door Holleeder. Holleeder werd opgepakt, verhoord en heengezonden, maar bleef verdachte in de zaak.

Op 27 mei sloeg de politie Holleeder opnieuw in de boeien, als verdachte in het Andesonderzoek van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Holleeder zou betrokken zijn geweest bij de afpersing van Huisman.

In 'Andes' zijn Danny K. en Dick V. de hoofdverdachten. Het onderzoek concentreert zich op een crimineel netwerk, met K. als onbetwiste leider, dat zich heeft toegelegd op onder meer witwassen, afpersing en bedreiging.

Hoeveel Holleeder nog zou moeten uitzitten van de in Kolbak opgelegde negen jaar, is uiteindelijk aan de rechter. Drie jaar is het maximum, alles tussen een dag en die drie jaar behoort tot de mogelijkheden. Holleeders advocaat Stijn Franken wilde dinsdag geen commentaar geven op de actie van justitie.

Passage

Ook op andere fronten lijkt Holleeder nog niet van justitie af. Hij figureert in de verklaringen van Fred Ros, de nieuwe kroongetuige in het liquidatieproces Passage. Formeel is Holleeder ook in dat onderzoek nog steeds verdachte.

Het Andesproces gaat op 18 november van start bij de rechtbank in Haarlem.