Huisartsen dreigen volgend jaar geen spiraaltjes meer te plaatsen bij vrouwen. Nu krijgen ze nog 55 euro per spiraaltje, terwijl dat volgend jaar naar 18 euro wordt teruggebracht. 

Dat bevestigt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) aan NU.nl, na een bericht in de Volkskrant dinsdag. 

Veel huisartsen willen vrouwen daarom weer doorverwijzen naar het ziekenhuis, dat rond de 500 euro vraagt voor het plaatsen van een spiraaltje, aldus de LHV. 

"Het is een idiote gedachte dat je iets kunt stimuleren door er minder voor te betalen. Ook goedwillende huisartsen zullen straks zeggen: ja, ik ben gekke henkie niet. Wij hebben veel huisartsen die nu zeggen: dan doe ik het niet meer," aldus vicevoorzitter Bram Stegeman van de LHV tegen de krant. "Dit is gedoemd te mislukken. Wij kunnen het niet uitleggen. Het maakt de zorg alleen maar duurder."

Aan NU.nl laat de woordvoerder weten dat het landelijk speelt. "Wij hebben deze signalen uit de ledenraden gekregen, dat zijn landelijk 23 kringen", zegt de woordvoerder. "Voor de LHV is het nu van belang dat er een signaal is afgegeven richting de verzekeraars."

Bezuinigen

De maatregel van minister Edith Schippers en de zorgverzekeraars is bedoeld om te bezuinigen. Al jarenlang willen zij dat artsen voor bepaalde verrichtingen niet meer apart worden betaald. Zo worden artsen ertoe aangezet om meer ingrepen te doen, zeggen ze.

Vanaf 2015 worden huisartsen anders gefinancierd, dan moet "meer de uitkomst van een verrichting worden betaald, dan alleen de verrichting zelf'”. Een spiraaltje wordt dan als een dubbel consult gerekend, wat 18,08 euro kost.

Ter compensatie krijgen artsen 4 cent per ingeschreven patiënt per kwartaal. Ook huisartsen die nooit spiraaltjes zetten. Het totale bedrag zou zo gelijk blijven, aldus het Ministerie van Volksgezondheid. De maatregel geldt ook voor nazorg na operaties.