De nieuw opgevoerde getuige in de zaak rond de moord op de Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra is niet onomstreden.

Justitie heeft hem bescherming geboden in ruil voor belastende verklaringen tegen een aantal verdachten.

Bovendien liggen de verklaringen van de getuige, Hidr K., al bijna twee jaar in de kluis en wist alleen het Openbaar Ministerie (OM) van het bestaan ervan.

Advocaten vinden dat de al jaren slepende moordzaak hierdoor integraal naar de prullenbak kan. Het OM heeft zijn recht op vervolging verspeeld, zo betoogden zij maandag op een zitting in het proces tegen de verdachten Ziya G., Ali N. en Özgur C.

De Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra werd op 17 mei 2004 geliquideerd. Om er zeker van te zijn dat hij ook echt het leven zou laten, is de liquidatie uitgevoerd door drie mannen, zo heeft Hidr K. onder meer verklaard. Een van hen was in elk geval Ziya G., een nog steeds voortvluchtige verdachte. Volgens K. is G. van vergelijkbare statuur als Willem Holleeder.

K. wees ook een nieuwe verdachte aan, Ali T. Deze werd in september opgepakt, maar mocht na twee dagen alweer gaan.

Ongenoegen

Nico Meijering, advocaat van Özgur C., noemde de nieuwe getuige "een clown", wiens verklaringen louter tot nieuwe vertraging zal leiden. Onacceptabel, meent hij.

Hans-Otto den Otter, raadsman van Ziya G., noemde getuige K. "een fantast". K. zou zijn kennis vooral uit de vele verhalen over Endstra in de media hebben geput.

De rechtbank bepaalt op 1 december hoe het verder moet met de zaak.

'Getuige OM wijst schutter Willem Endstra aan in onderzoek naar moord' 

Liquidatie Endstra roept na tien jaar vooral vragen op