Voor de liquidatie van de Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra op 17 mei 2004 stonden drie mannen klaar om de trekker over te halen. Dit om er zeker van te zijn dat hij ook echt het leven zou laten. 

Een van hen was in elk geval Ziya G., een nog steeds voortvluchtige verdachte. Dat heeft een nieuwe getuige, Hidr K., verklaard. 

K. wijst ook een nieuwe verdachte aan, Ali T. Deze werd in september opgepakt, maar mocht na twee dagen alweer gaan. Volgens getuige K. is hij de eigenlijke schutter geweest.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de verklaringen van getuige Hidr K. onlangs in het dossier gevoegd. K. was al eerder in het onderzoek opgedoken. Zijn verklaringen stammen uit eind 2012, begin 2013. K. bleek in ruil voor bescherming verklaringen af te leggen. 

Zelf zou K. ook een rol hebben gespeeld bij de liquidatie van Endstra. 

Onduidelijk is welke rol K. de Rus Namik Abassov in de liquidatie toedicht. Eerder zei het OM dat hij de schutter is geweest. Abassov overleed in 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding.

Formeel verdacht

Naast Ziya G. zijn Ali N. en Özgur C. formeel verdachte in de zaak-Endstra. De rechtbank houdt maandag een zogeheten regiezitting in het proces tegen dit trio. Volgens getuige Hidr K. hebben Ali N. en Özgur C. bijrollen gespeeld in het moordcomplot.

De zaak tegen dit tweetal sleept al sinds 2006, toen zij voor het eerst werden aangehouden. N. en C. zaten tijdelijk vast, maar omdat het onderzoek stagneerde, kwamen zij weer op vrije voeten.

Nico Meijering, advocaat van Özgur C., uitte maandag uitvoerig zijn ongenoegen over de nieuwe ontwikkelingen. Hij vindt dat het OM zijn recht op vervolging heeft verspeeld en dat de zaak moet eindigen.

De rechter beslist op maandag 1 december of het OM al dan niet ontvankelijk wordt verkaard. 

'Getuige OM wijst schutter Willem Endstra aan in onderzoek naar moord' 

Liquidatie Endstra roept na tien jaar vooral vragen op