De Nederlandse overheid moet ook uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerde migranten opvangen. 

Die uitspraak deed de Raad van Europa maandag in het definitieve oordeel van het Comité voor Sociale Rechten, nadat de Protestantse Kerk een aanklacht tegen de Nederlandse Staat had gedaan.

Nederland schendt volgens het comité enkele basisrechten van illegalen, zoals het aanbieden van voedsel, kleding en onderdak. Zaken waar iedere burger recht op heeft. Nu is het zo dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat belanden als ze niet terugkeren naar hun land van afkomst.

Vaak worden ze opgevangen door maatschappelijke organisaties en kerken. Een voorbeeld daarvan is de Vluchtgarage in Amsterdam.

Protestantse Kerk

De Protestantse Kerk diende via de Conferentie van Europese Kerken in 2013 een klacht in. De Kerk vindt het inhumaan dat deze vluchtelingen zonder bed, bad en brood op straat leven.

De organisatie is blij met de uitspraak van de Raad van Europa. "Dit is ongelooflijk goed nieuws voor al die mensen die nu veroordeeld zijn om op straat te leven en afhankelijk zijn van de liefdadigheid van anderen", zegt de organisatie in een reactie. De Protestante Kerk wil nu graag van staatssecretaris Teeven weten wat hij met de uitspraak gaat doen. 

Teeven

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie zegt maandag af te wachten wat het Europese Comité van Ministers vindt van de uitspraak. Hij wordt daarin gesteund door coaltiiepartners PvdA en VVD. 

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken begrijpt dat de staatssecretaris hier niet op vooruit kan lopen en die aanbeveling afwacht. Maar het Kamerlid voegt wel toe dat "Nederland moet voorkomen dat mensen op straat belanden."  Ze is ook van mening dat "uitgeprocedeerde vreemdelingen uiteindelijk terug moeten keren naar het land van herkomst."

Malik Azmani, Kamerlid voor de VVD, vindt ook dat nog moet worden gewacht, maar benadrukte nog wel het VVD-standpunt: "De Nederlandse overheid ondersteunt uitgeprocedeerde asielzoekers bij het voldoen aan hun vertrekplicht door tijdelijke opvang te bieden."