Op meerdere plekken in Amsterdam is zondagavond de Kristallnacht herdacht. Het is 76 jaar geleden dat nazi's in Duitsland synagogen in brand staken, Joden vermoordden en Joodse winkels en woningen vernielden.

Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting hield een jaarlijkse herdenking met toespraken en Jiddische liederen bij het Joods Verzetsmonument bij het Amsterdamse stadhuis.

Het Centraal Joods Overleg hield een herdenkingsbijeenkomst in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein, waar minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) het woord voerde en Liza Ferschtman viool speelde.

Elk jaar wordt voor de Hollandsche Schouwburg, de plek waar in de oorlog Joden door de nazi's werden verzameld voor hun transport naar Duitsland, een krans gelegd. De kranslegging was dit jaar echter verplaatst naar de binnenplaats van de Hollandsche Schouwburg, omdat voor het pand een permanente bewakingspost van de politie staat.

Pijn

''Dat doet ijzingwekkend pijn'', zo zei Asscher over de verplaatsing van de kranslegging. ''Dat zó’n monument bewaakt moet worden. Dat voelt als een schande voor onze samenleving."

"Ik begrijp dat het bittere noodzaak is, maar dat déze plek, waarmee mijn leven onlosmakelijk verbonden is, permanent bewaakt moet worden, dat voelt als een aanklacht. Ik wil niet leven in een land waar de Kristallnacht alleen met bewakers voor de deur herdacht kan worden.''

Door stil te staan bij de Kristallnacht wil het Centraal Joods Overleg het signaal afgeven alert te blijven op antisemitisme en racisme.