Bijna twee decennia was er veel over te doen, maar later deze maand is dan toch de bouwkundige oplevering van de ooit zo omstreden Westermoskee in Amsterdam. 

De maanden daarna vindt de inrichting plaats, waarmee de grootste islamitische gebedsruimte van Nederland gereed is. Op een oppervlakte van 800 vierkante meter kunnen straks maximaal 1.700 moslims terecht om te bidden.

Nu staat de Turkse moskee nog voor het grootste deel in de steigers. De enorme 25 meter hoge koepel en de 42 meter hoge minaret zijn al af en vormen een beeldbepalend gebouw aan de Baarsjesweg, pal aan een gracht in Amsterdam-West. Ook de entree met negen kleinere koepels is gereed.

''Geen enkele andere moskee in Europa heeft dit'', zegt Selami Yuksel van de Westermoskee. Bouwvakkers werken in de weekenden door om de oplevering eind november te realiseren.

Nadat de steigers zijn verdwenen, wordt gewerkt aan de decoratie. Yuksel: ''We zijn nu in gesprek met kunstenaars uit Turkije voor het maken van islamitische kalligrafische kunst op de muren en het plafond. Daarin willen we Amsterdamse accenten verwerken.'' Ook moeten Amsterdamse kenmerken terugkomen in het ontwerp voor het tapijt.

Rondleidingen

De moskee heeft straks twee ingangen. De hoofdentree is voor mannen, de zijingang is voor de vrouwen. Ze hebben elk hun eigen wasruimte. In de gebedsruimte hebben ze ieder een eigen deel om te bidden, maar een afscheiding is er niet.

Buiten de gebedsdiensten wil de moskee voor iedereen de deuren openen, benadrukt Yuksel. ''De Westermoskee is er niet alleen voor moslims, maar voor alle Amsterdammers. We willen rondleidingen en tentoonstellingen organiseren en informatie geven over de islam. We vragen buurtbewoners mee te denken over sociale en culturele activiteiten.''

Zelfs de minaret is toegankelijk: iedereen mag naar boven en op een van de balkons staan voor een uitzicht over Amsterdam.

Opspraak

Het mag bijna een wonder heten dat de Westermoskee van de Turkse moskeevereniging Aya Sofia er is gekomen. Verscheidene conflicten met onder meer de gemeente en woningcorporatie Stadgenoot frustreerden het bouwproces jarenlang. Ook raakten voormalige bestuurders van Aya Sofia in opspraak.

In februari of maart staat de opening gepland van het prestigieuze gebedshuis, zegt Yuksel. ''Op tijd voor de ramadan, in juni volgend jaar. De opening vieren we met allemaal kopstukken. We hebben dan de grootste moskee van Amsterdam en de mooiste moskee van Europa.''