Zwembaden, hotels, campings, sauna's kunnen risicoplekken zijn voor een legionellabesmetting. Een besmetting kan fataal zijn. 

De legionellabacterie leeft in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater en gedijt goed in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden. Daardoor kan de bacterie zich in bijvoorbeeld een waterleidingbuis flink vermenigvuldigen.

Besmetting van legionella gebeurt door het inademen van besmette druppeltjes waternevel. Door het drinken van water met de legionellabacterie word je niet ziek en de ziekte is ook niet besmettelijk voor anderen.

Met name douches in zwembaden met een drukknop en bubbelbaden zijn gevoelig voor de verspreiding van de bacterie.

Waterpistolen

Bij twijfel aan het douchesysteem van bijvoorbeeld een camping adviseert het ministerie van Volksgezondheid het koude en het warme water een aantal minuten te laten lopen. Voor mensen die langer dan een week van huis zijn, geldt bij thuiskomst hetzelfde advies.

Andere potentiële legionellabronnen in en om het huis zijn onder meer plantensproeiers, tuinslangen of waterpistolen die een tijdje in de zon hebben gelegen.

De legionellabacterie kan de veteranenziekte veroorzaken, een ernstige en soms dodelijke longontsteking. Niet iedereen wordt ziek. Per jaar krijgen ongeveer driehonderd mensen zo´n longontsteking. Risicofactoren zijn een leeftijd ouder dan veertig, roken, overmatig alcoholgebruik en een verminderde weerstand.

Overzicht

De legionella-bacterie duikt in Nederland een paar keer per jaar op. Een beknopt overzicht van recente gevallen:

2013: Legionella wordt aangetroffen in het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Bij ongeveer de helft van de 89 tandartsstoelen zit legionella in het systeem. Het gaat om een variant die niet gevaarlijk is voor gezonde mensen. Na een maand gaat het centrum weer open. In 2012 kampte het centrum ook met legionella.

2012: Tientallen gevangenen van een psychiatrische gevangenis in Maastricht moeten tijdelijk ergens anders worden opgesloten, omdat in een waterleiding legionella is gevonden. Volgens de eerste berichten is niemand ziek geworden.

2007: Twee bezoekers van een sauna in Ridderkerk lopen legionella op. Een 79-jarige man overlijdt, een vrouw wordt ernstig ziek. De eigenaar wordt aangeklaagd voor zware mishandeling met voorbedachten rade, omdat hij onverantwoord zou zijn geweest, maar hij wordt vrijgesproken.

2007: Een bejaarde vrouw overlijdt door een legionellabesmetting in het HagaZiekenhuis in Den Haag. Drie anderen worden ziek.

2006: Twee inwoners van Roermond overlijden door legionella. Een verband is er volgens de GGD niet.

2006: Zeker 29 mensen raken besmet met legionella bij het Post CS-gebouw in Amsterdam. Twee mensen overlijden.

1999: Na de Westfriese Flora in Bovenkarspel breekt legionella uit. 32 mensen komen om het leven, meer dan 200 mensen worden ziek. Twee bubbelbaden blijken de bron.