De brandweer heeft in 2013 meer verzoeken om hulpverlening ontvangen dan voorgaande jaren.

Het aantal verzoeken om onder meer mensen te bevrijden of bomen en takken te verwijderen steeg naar ruim 52.000. Vergeleken met 2012 is dat een stijging van 12 procent.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendmaakte.

De oorzaken van de stijging zijn de twee grote stormen die op 28 oktober 2013 en op Sinterklaasavond over het land raasden. De meeste hulpverleningsverzoeken kwamen uit de kustprovincies.

Brandmeldingen

Het aantal brandmeldingen daalde vorig jaar naar 87.000. Ruim de helft van de meldingen waren loos alarm, namelijk 51.000 keer.

Dat aantal is 22 procent gedaald ten opzichte van 2012. Bedrijven en instellingen hebben volgens het CBS betere automatische brandmeldinstallaties dan voorgaande jaren. Ook moeten brandmeldingen eerst door een bedrijf of instelling zelf worden gecontroleerd voordat het aan de brandweer wordt gemeld.

Sluiting brievenbussen

Van de terechte meldingen gaat het meestal om een buitenbrand of een kleine binnenbrand. Sluiten van brievenbussen en afvalbakken rond de jaarwisseling zorgen wel voor minder buitenbranden.

Vorig jaar hadden de gemeenten 1,1 miljard euro nodig voor de financiering van de brandweer en rampenbestrijding. Dat is 66 euro per inwoner.

Opkomsttijd

Uit eerder onderzoek van NU.nl blijkt dat de opkomsttijd van de brandweer in 2013 het hoogst ligt in landelijke gebieden. Grote delen van Drenthe, en in mindere mate in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg hebben opkomsttijden die dicht bij de 15 minuten liggen.