Schietvereniging SV 't Groene Hart in Nieuwkoop, waar Tristan van der Vlis lid van was, houdt zich meer dan drie jaar na de dodelijke schietpartij in Alphen aan den Rijn niet aan de aangescherpte regels.

Dat onthult onderzoeksjournalist Alberto Stegeman aanstaande zondag in zijn programma Undercover in Nederland

In het programma laat hij zien dat ook enkele andere schietverenigingen de aangescherpte regels niet zo nauw nemen, terwijl de regels voor het toelaten van nieuwe leden juist strenger zijn geworden naar aanleiding van het drama.

Van der Vlis was lid van de schietvereniging in Nieuwkoop, maar had vanwege zijn geestelijke toestand nooit een vergunning mogen krijgen.

Op 9 april 2011 schoot hij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn zes mensen en zichzelf dood. Ook raakten er zeventien personen gewond. De regels voor wapenbezit en de landelijke schietsport zijn sindsdien aangescherpt.

Drank

Stegeman laat in zijn programma zien dat de schietverenigingen - naast 't Groene Hart ook Nationaal Jachtschietcentrum Berkenhorst in Elspeet en SSV Impact uit Halfweg - zich daar niet aan houden. Zo hoeven introducees zich niet te legitimeren en wordt er geschoten met wapens waarmee officieel niet mag worden geschoten.

Bovendien komt het voor dat er tijdens het schieten drank wordt genuttigd en laten begeleiders leerlingen alleen met wapens.

De Kamerleden Nine Kooiman (SP) en Ahmed Marcouch (PvdA) gaan om opheldering vragen bij minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

De uitzending van Undercover in Nederland is zondag om 21.30 uur op SBS6.