Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces Passage, is donderdag stevig op de grill gelegd door het Amsterdamse gerechtshof.

De raadsheren van het hof onderwierpen Ros aan een pittige, kritische ondervraging over twee moordplannen waarbij hij betrokken is geweest en waarvoor de rechtbank hem heeft veroordeeld.

Het hof confronteerde Ros met verklaringen van andere getuigen, die een andere lezing geven van de gebeurtenissen.

Het gaat om plannen om Atilla Önder en George van Dijk te liquideren; beide beoogde doelwitten zijn bekenden in het criminele milieu. Ros ontkent dat hij plannen heeft gesmeed om deze mannen uit de weg te laten ruimen.

Voorbereidingen

Met die ontkenning staat hij lijnrecht tegenover onder anderen de eerste kroongetuige in Passage, Peter la S., die heeft verklaard dat Ros voorbereidingen heeft getroffen voor de liquidatie van Van Dijk. Daar is geen sprake van geweest, beweert Ros.

Het hof waarschuwde de kroongetuige dat dit onderwerp nog wel eens een punt kon worden in het proces.

Het verhoor van Ros kwam pas donderdagmiddag op gang. De ochtend besteedde het hof aan een reactie op een vordering van het Openbaar Ministerie (OM), dat de pers uit de zittingszaal wilde hebben. Het hof ging daarin mee en verbande de aanwezige journalisten naar de publieke tribune, waar Ros niet kan worden gezien.

Ros zit vermomd in een getuigenloge en is voor advocaten en verdachten zichtbaar op een tv-scherm in de zaal. Het proces in hoger beroep van Passage vindt plaats in de extra-beveiligde zittingszaal van het gerechtsgebouw op Schiphol.

Woedend

Dino Soerel, een van de hoofdverdachten in Passage, reageerde aan het eind van de dag woedend op de verklaringen van Ros. Happend naar adem noemde hij hem ''een vieze, smerige, onvoorstelbare leugenaar''.

Ros heeft zeer belastende verklaringen afgelegd voor Soerel, die bij de rechtbank vrijuit ging voor het verstrekken van moordopdrachten, na een eis tot levenslang.

Het zogenoemde inleidende, verkennende verhoor is donderdag afgesloten. Er zullen nog ettelijke verhoren van Ros volgen. De eerstvolgende procesdag in Passage is 15 december.

Jesse R.

Ros heeft geen opdracht gegeven tot de moord op de Hilversumse gangster George van D. Dat zei Jesse R., een van de verdachten in het liquidatieproces tijdens een inleidende zitting in de rechtbank op Schiphol. "Ros is vals beschuldigd over Van D.", zo stelde R. 

Ros werd begin vorig jaar in eerste aanleg veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op de Amsterdamse cafébaas Thomas van der Bijl in 2007. Ook zou de kroongetuige de moord op drugshandelaar Atilla Ö en Van D. hebben voorbereid. Voor die drie vergrijpen samen werd hij toen tot dertig jaar cel veroordeeld. 

Ten onrechte

Over de rol van Ros bij die eerste twee zei Jesse R. tijdens de zitting niets, maar in de zaak Van D. is de kroongetuige ten onrechte gestraft, zo stelde R. Ros zelf zei eerder op de dag ook al dat hij geen opdracht heeft gegeven voor de moord op Van D. 

Tegelijkertijd zei R. ook dat hij het 'verbijsterend' vond dat hij op zijn beurt nu vals wordt beschuldigd door Ros, die stelde dat R. betrokken was bij verschillende moorden. "Hij weet zelf hoe vreselijk dat is", aldus R., die in eerste aanleg levenslang kreeg. 

Wie spelen een rol in het Passageproces?Dit moet u weten om het Passageproces te kunnen volgen