De politie heeft donderdagmiddag bevestigd dat oud-freefighter Hans Nijman (55) uit Beverwijk woensdagavond inderdaad om het leven is gekomen. Er wordt rekening gehouden met een afrekening in het criminele milieu.

Dat laat een woordvoerder donderdag weten aan NU.nl.

De politie is een grootschalig onderzoek gestart naar het schietindicent aan de Meerstraat in Beverwijk woensdagavond. Er zijn 20 tot 25 rechercheurs op de zaak gezet.

Het duurde enige tijd voordat de politie de identiteit van het slachtoffer bekendmaakte, omdat eerst uitgebreid onderzoek werd gedaan. "Ook wordt vanzelfsprekend eerst de familie geïnformeerd."

Eerder liet advocaat Hein Dudink al weten geschokt en totaal verrast te zijn door de liquidatie van Nijman. "Hij stond niet op een dodenlijst", benadrukt Dudink.

"We hebben ook geen waarschuwing van politie of justitie gehad. Ik heb vanmorgen nog contact gehad met een officier van justitie in een oude zaak die nog steeds loopt en waarin Nijman zat. Er was geen dreiging bekend."

Sportschool

De 55-jarige Nijman werd woensdagavond in de buurt van een sportschool, die hij met Dick V. in Beverwijk runde, doodgeschoten toen hij in zijn auto zat.

Dick V. is de vechtsporter die zich onlangs liet insluiten uit vrees om slachtoffer van een aanslag te worden. Beiden komen voor in het zogenoemde Andesonderzoek. Dat is een zaak waarin onder anderen ook topcrimineel Danny K., zijn partner Angela van H. (de ex van oud-voetballer Patrick Kluivert) en Willem Holleeder worden verdacht van onder meer afpersing, witwassen en bedreiging.