De tweede zittingsdag van kroongetuige Fred Ros is donderdag begonnen met het verzoek van het OM om de pers uit de zaal te weren. Dit verzoek werd, in verband met de veiligheid van Ros, door het hof gehonoreerd.

Journalisten en belangstellenden zijn naar de publieke tribune van het zwaarbeveiligde Justitieel Complex op Schiphol gestuurd. Dinsdag kon de pers de vermomde Ros nog wel zien. 

Ros maakt onderdeel uit van een getuigenbeschermingsprogramma en zal na het uitzitten van zijn straf een nieuwe identiteit krijgen. 

Tijdens het zittingsverhoor zit Ros als kroongetuige in het veelomvattende Passageproces onherkenbaar in een apart hok. Via een scherm is Ros, die vermomd is, zichtbaar voor de zaal. 

De pers kan de zaak nu volgen vanaf de publieke tribune. Vanaf deze tribune is het scherm met Ros niet te zien. Hij is wel te horen. 

Ros werd dinsdag voor het eerst gehoord als kroongetuige in de zaak die draait om een reeks afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld.

Belastend

Ros is zelf veroordeeld tot dertig jaar cel, onder meer voor het organiseren van de moord op drugshandelaar Kees Houtman in 2005. Als de 'deal' van Ros met het OM door de rechter wordt goedgekeurd gaat de helft van zijn celstraf af.

Op de eerste dag van het hoger beroep dinsdag heeft Ros belastend verklaard over zijn medeverdachten. Zo noemde hij Dino Soerel en Ali A., die volgens hem opdrachten voor liquidaties hebben gegeven.

De verhoren op beide dagen zijn inleidend; de raadsheren gingen dinsdag met hun vragen in vogelvlucht door de verklaringen die Ros in het voortraject heeft afgelegd. Het OM hoopt onder meer aan de hand van de getuigenissen van Ros Soerel en A. veroordeeld te krijgen. Na eisen tot levenslang gingen zij bij de rechtbank vrijuit.

Dit moet u weten om het Passageproces te kunnen volgen