Het marineschip Karel Doorman vertrekt donderdag vanuit Den Helder naar West-Afrika om hulp te bieden bij de bestrijding van ebola.

Het bevoorradingsschip van ruim tweehonderd meter lang is ongeveer twee weken onderweg en komt over drie maanden weer terug. De eerste hulpgoederen worden waarschijnlijk over twee weken afgeleverd.

Met het marineschip gaan mee elf miljoen handschoenen, duizend rubberen laarzen, tientallen vrachtwagens, auto's en ambulances, ontsmettingsmiddel, thermometers, generatoren en mobiele laboratoria.

Ook zal het schip beschermende kleding voor artsen vervoeren en ruim 300.000 maskers om de hulpverleners te beschermen.

De spullen voor Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn niet allemaal door Nederland betaald. Aan boord liggen ook goederen uit acht andere landen. 

"De vraag is nadrukkelijk om transport van hulpgoederen te regelen", licht minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert toe. "De Karel Doorman is hiervoor bij uitstek geschikt." De goederen worden geleverd door landen als België, Finland en Slowakije, maar ook door internationale organisaties en hulporganisaties. 

Nederland heeft tot nu toe 35 miljoen euro beschikbaar gesteld om de ebola-uitbraak te bestrijden. Op de Karel Doorman wordt voor 5 miljoen euro aan hulpgoederen meegenomen die Nederland heeft betaald. 

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola