Nederlanders kunnen vanaf woensdag geld geven om te helpen in de strijd tegen ebola. Samenwerkende hulporganisaties hebben daarvoor Giro555 geopend. 

De nationale actie heet 'Stop de ebola-ramp!'

''Deze ramp is anders dan alle andere rampen'', zegt actievoorzitter Henri van Eeghen. ''Complete samenlevingen zijn verlamd. Er is behoefte aan medische zorg."

"Hulporganisaties zijn al maanden bezig in de getroffen gebieden. Om de hulp verder op te schalen, is dringend behoefte aan financiële middelen.''

Alle radio- en televisiestations in Nederland zenden spots uit om aandacht te vragen voor de nationale actie. Vooralsnog komt er geen landelijke televisieactie.

Het is de eerste keer dat Giro555 wordt opengesteld vanwege een ziekte, zo stellen de hulporganisaties. In de getroffen landen Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn duizenden mensen aan ebola overleden en het aantal besmettingen groeit nog met de dag.

Ploumen

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is blij met de actie: ''Ebola ontwricht hele samenlevingen. Dorpen en steden dreigen volledig geïsoleerd te raken. Om verdere verspreiding en ineenstorting te voorkomen is ieders inzet nodig: die van de betrokken regeringen, de internationale gemeenschap, het kabinet, bedrijfsleven, hulporganisaties én burgers. Samen kunnen we de ziekte indammen.''

Ploumen benadrukte dat een gezamenlijke actie nodig is. ''We moeten de handen ineenslaan. Er is heel veel nodig. Niet alleen geld, ook artsen, verpleegkundigen. Nu, maar ook morgen. Allemaal moeten we helpen.''

Het kabinet heeft tot nu toe ruim 35 miljoen euro beschikbaar gesteld in de strijd tegen ebola. Daarnaast vertrekt donderdag marineschip Karel Doorman met hulpgoederen naar de regio.

Beroemdheden

In heel de wereld lopen acties om geld in te zamelen. De Wereldbank heeft 100 miljoen dollar beschikbaar gesteld om gezondheidswerkers naar de regio te sturen.

Ook beroemdheden als oud-voetballer David Beckham en topmodel Naomi Campbell zetten zich in. Zo organiseert Campbell modeshows om geld in te zamelen. De Amerikaanse rockband Talking Heads houdt een benefietconcert.

Vrijwiligers

De Tweede Kamer wil dat het kabinet gaat kijken wat het nog meer kan doen voor vrijwilligers die naar West-Afrika willen gaan om te helpen bij de bestrijding van ebola. Een meerderheid van de Kamer steunt een motie hiertoe van D66.

In de zwaarst getroffen landen Sierra Leone, Liberia en Guinee bestaat een grote behoefte aan artsen, verpleegkundigen, technici en logistiek experts, stelt Sjoerd Sjoerdsma (D66) woensdag. Maar het ''het aantal Nederlandse vrijwilligers is tot dusver zeer beperkt." De PvdA, SP en CDA hebben zijn motie medeondertekend.

De vier partijen willen ook dat het kabinet het voortouw neemt binnen de Europese Unie bij het opzetten van een medisch flitsteam. Dat moet in een vroegtijdig stadium dit soort epidemieën gaan bestrijden. De EU heeft de ernst van de crisis pas in een laat stadium onderkend. Die aanpak moet in de toekomst beter, aldus D66.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola