In de provincie Groningen had in de nacht van dinsdag op woensdag een aardbeving plaats. De beving had een kracht van 2,9 op de schaal van Richter.

Dat is gebleken uit een heranalyse van het KNMI. Aanvankelijk was uitgegaan van 2,6.

Het epicentrum lag bij Zandeweer, ten zuiden van Uithuizen. De beving, die om 02.12 uur gebeurde, werd ook gevoeld in de stad Groningen, vijftien kilometer zuidelijker.

Eerder meldde het KNMI dat het epicentrum in het plaatsje Middelstum lag. Middelstum ligt ongeveer vijftien kilometer ten noorden van de stad Groningen. 

Bij het KNMI zijn zeventig meldingen binnengekomen van mensen die de aardschok hebben gevoeld.

NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laat woensdagmiddag om 14.00 uur aan NU.nl weten dat er negentig kleine schademeldingen binnnen zijn gekomen. 

"In de schademeldingen zien we vooralsnog geen bijzonderheden. Het gaat om relatief kleine schades zoals beschadigingen aan pleisterwerk en scheuren in muren", aldus de NAM in Assen. 

Eerder zei de woordvoerder: "Een beving in de nacht betekent ook een ander verloop van de meldingen. Bewoners moeten naar hun werk 's ochtends, waardoor de meldingen pas later op de dag binnen kunnen komen." 

De NAM roept Groningers op ook woensdag weer een rondje om hun huis te maken om na te gaan of er schade is. 

De Veiligheidsregio Groningen laat weten dat de hulpdiensten afgelopen nacht vanwege de beving niet in actie hoefden te komen.

Schaderegeling

De NAM zegt overigens de schaderegeling aan te passen. Onder andere de Vereniging Eigen Huis had stevige kritiek op de richtlijn die taxateurs helpt bij het bepalen van de hoogte van het schadebedrag.

De regeling wordt sneller en transparanter en ook komt er meer aandacht voor de schademelders. De NAM wil de regeling voor 1 januari volgend jaar veranderen.

Beelden

Op beelden van RTV Noord is bij een gezin in Middelstum nauwelijks een waarneembare trilling te zien. RTV Noord heeft camera's opgehangen om de effecten in beeld te brengen. Er is enkel een hond te zien die naar een deur rent. 

Daniëlle Blanken van de Groninger Bodembeweging, bij wie de camera's zijn opgehangen, zegt tegen de zender het heel frustrerend te vinden dat op de beelden nauwelijks iets te zien is. 

"Ik schrik niet snel ergens wakker van en dat was nu wel het geval", zegt Blanken. "Dan hoop je eigenlijk dat er op de beelden iets te zien is dat je kunt laten zien aan de rest van Nederland. Heel de straat is er weer wakker van geworden. Als het dan heel miniem is, het klinkt heel raar, maar dat is dan eigenlijk heel jammer." 

Toch denkt Blanken dat de bevingen uiteindelijk betere beelden opleveren. "Dit was een heel korte beving. We hebben ook zwaardere bevingen gehad die langer aanhielden." 

SP

SP-Kamerlid Eric Smaling laat in een reactie weten dat de gaswinning in Groningen per direct terug moet naar 30 miljard kubieke meter, zoals geadviseerd door Staatstoezicht op de Mijnen. "Het is niet meer te pruimen voor de Groningers dat er niks gebeurt."

Op de beving bij het Groningse Leermens van 3.0 op de schaal van Richter (13 februari 2014) na, is de beving van dinsdag op woensdagnacht de zwaarste van 2014. Dit jaar zijn nu vier aardbevingen geweest van 2,5 en hoger. 

Bekijk een overzicht van geregistreerde aardschokken in Nederland vanaf 1906:

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload deze dan via NUfoto. Video's mogen naar redactie@nufoto.nl.