Studenten van de Hogeschool van Amsterdam mogen voorlopig niet voor stages en studiereizen naar Afrika gaan.

Alle reisplannen moeten worden voorgelegd aan het College van Bestuur en die geeft alleen toestemming als de reis veilig en noodzakelijk is. In principe is het antwoord echter negatief.

"We zijn extra voorzichtig. Dat is niet alleen vanwege de uitbraak van ebola, maar heeft ook te maken met de instabiliteit in veel landen", laat een woordvoerster van de HvA dinsdagavond weten na berichtgeving van studentenkrant Folia.

Van een absoluut verbod is geen sprake, benadrukt ze. "Als iemand aantoont dat een reis belangrijk is voor de studie en dat het land veilig genoeg is, kan die toestemming worden gegeven. Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat iemand niet naar Kaapstad zou mogen. Maar we bouwen een extra veiligheid in."

Vakanties

Vakanties mogen wel, daar heeft de HvA niets over te zeggen. "Maar wanneer studenten zo'n stage doen, krijgen ze er studiepunten voor en kunnen ze een beroep doen op ondersteuning van de hogeschool en de verzekeraar", aldus de woordvoerster.

De maatregel geldt in principe voor een jaar. Als er dan niets is veranderd, wordt de regeling verlengd. De Hogeschool van Amsterdam heeft bijna vijftigduizend studenten en ongeveer vierduizend medewerkers. Het is niet bekend hoeveel van hen tijdens een studiejaar naar Afrika gaan.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola