Inwoners hebben Meierijstad gekozen als naam voor de gemeente die ontstaat na een fusie van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode.

De nieuwe naam werd dinsdag onthuld op het gemeentehuis in Veghel.

De verkiezing is bijzonder omdat de gemeenteraden van de drie plaatsen op voorhand hebben bepaald dat ze zich neerleggen bij de keuze van de inwoners.

In totaal werden 565 ideeën ingezonden. Een speciale commissie selecteerde drie geschikte namen. Land van Rode en Koevering eindigden respectievelijk als tweede en derde keus. Er werd meer dan vijfduizend keer gestemd.

De nieuwe gemeente wordt met ongeveer 80.000 inwoners de zesde gemeente van Brabant. Volgens de selectiecommissie heeft de naam Meierijstad een rijke historische lading en is die mede door zanger Guus Meeuwis, die over de Brabantse streek de Meijerij zingt in zijn nummer Brabant, zeer herkenbaar.

Kritiek

Er is ook kritiek op de naam. Voorzitter Ferjan Ormeling van een speciale commissie die door het ministerie van Binnenlandse Zaken werd opgericht om gemeenten te adviseren bij de keuze voor een nieuw naam, vindt de uitkomst van de verkiezing teleurstellend.

"Een paar dorpen bij elkaar maken geen stad. Er is al een stad in de Meierij, dat is Den Bosch. De naam geeft een verkeerde boodschap", reageerde Ormeling dinsdag.