De straf voor de man die vier jaar geleden op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide is definitief. De Hoge Raad verwierp dinsdag het beroep dat Erwin L. tegen de uitspraak van het hof instelde. 

Hij werd vorig jaar veroordeeld tot vijf maanden cel.

Van de rechtbank kreeg L. geen celstraf omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd verklaard. Wel vond de rechtbank dat hij moest worden behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde later dat geen sprake was van volledige ontoerekeningsvatbaarheid en kwam tot een celstraf van vijf maanden.

Daartegen ging L. in cassatie. Het beroep is verworpen omdat de hoogste rchter van mening is dat het gerechtshof het recht goed heeft geïnterpreteerd en toegepast.

Toenmalig koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zaten op Prinsjesdag 2010 in de koets toen L. de houder gooide. Het voorwerp ketste af op de ruit. L. zat voor het incident zo'n twee jaar in de cel. Hij wil een schadevergoeding voor de tijd die hij onterecht heeft vastgezeten.