De Nierstichting is tegen het voorstel voor invoering van een voorkeurssysteem voor donoren, waarbij de persoonlijke wensen van donoren een rol spelen bij het toekennen van organen. 

Dat zegt een woordvoerder van de Nierstichting dinsdag tegen NU.nl.

Volgens de stichting staat zo'n systeem "medische criteria in de weg en komt de toekenning van donororganen op die wijze op een hellend vlak terecht".

De principes van 'best match' en 'een nier voor een patiënt die deze het meest nodig heeft' komen hiermee in gevaar, aldus de Nierstichting. 

Dinsdagochtend werd duidelijk dat de stichting Doneren en Transplanteren voor een speciaal platform pleit waarop donoren zelf kunnen aangeven aan wie zij een orgaan willen doneren. De Nierstichting kreeg eerder dit jaar alle partijen al aan tafel om met een plan te komen om donatie te stimuleren.

Afbreuk

De Nierstichting zegt te begrijpen dat persoonlijke wensen kunnen spelen bij donoren. Deze wensen kunnen volgens de stichting afbreuk doen aan het toekenningssysteem.

"Bovendien kan zo'n voorkeurssysteem ertoe leiden dat bepaalde groepen mensen die een donornier nodig hebben worden uitgesloten."

Wel is de stichting voorstander en faciliteert het de opzet van een online platform om levende donatie te stimuleren middels voorlichting en ervaringsverhalen.