De rechter in Den Haag heeft dinsdag vooral werkstraffen opgelegd aan verdachten die op 10 augustus met geweld protesteerden tegen een demonstratie van Pro Patria in de Schilderswijk. 

Tegendemonstranten gooiden toen op de Hoefkade stenen naar de politie en beledigden agenten. Naast werkstraffen legde de politierechter ook een celstraf en een boete op. Van de acht verdachten is er een vrijgesproken.

De rechter rekent het de veroordeelde mannen aan dat zij die dag de situatie, die toch al gespannen was, alleen maar hebben verergerd met hun agressieve gedrag. De politie was op dat moment juist bezig de demonstratie in goede banen te leiden, om de rust en veiligheid in de wijk te bewaren.

Een 29-jarige man uit Den Haag moet wel zes weken de cel in voor het mishandelen van een journalist tijdens een demonstratie. Ook moet hij nog een deel uitzitten van een eerdere straf wegens een serie diefstallen. D

Vernield

De politierechter achtte bewezen dat de man, Mimoun D., de journalist van Novum en Zoomin heeft aangevallen, terwijl die in rust zijn werk behoorde te kunnen doen. Ook heeft D. meegedaan aan het gooien van stenen naar de politie. Alleen een gevangenisstraf is daarom passend, oordeelde de rechter. Ook moet D. een kleine 1.800 euro schadevergoeding betalen aan de journalist. Het slachtoffer kreeg klappen en zijn camera werd vernield. 

Het vonnis is vrijwel gelijk aan de eis van justitie. Alleen de schadevergoeding valt iets lager uit dan gevorderd. De advocaat van D. had vrijspraak gevraagd, onder meer omdat niet voldoende zou zijn bewezen dat D. inderdaad de man is die te zien is op camerabeelden van het incident.