'Jihadganger' Maher H. (20) moet drie jaar de cel in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Tegen zijn vrouw Shukri F. is vier jaar geëist voor ronselpraktijken.

De aanklagers eisten deze straf dinsdag tegen hem voor de rechtbank in Den Haag.

H. heeft volgens het OM van maart 2013 tot begin februari 2014 voorbereidingen getroffen voor en daarna meegedaan aan de strijd in Syrië. Hij is de eerste zogenoemde Syriëganger die moet terechtstaan.

Shukri F. probeerde in totaal zes mensen te werven en ''geestelijk rijp te maken voor afreis naar Syrië'', vermoedt het OM. Onder hen waren een aantal vriendinnen en haar eigen man.

Enkelen zijn ook naar Syrië afgereisd. Het OM portretteerde F. als een welbespraakte vrouw die stevig in haar schoenen staat en anderen probeert te overtuigen van de orthodoxe, salafistische islam.

Hulp

F. ontkende maandag in de rechtbank dat zij verschillende mensen, onder wie haar echtgenoot, heeft geronseld voor de gewapende strijd in Syrië. Ook H. ontkende. Hij verklaarde dat hij in Syrië hulp heeft verleend.

''Ik heb voedselpakketten uitgedeeld en gemaakt. Ook heb ik in een magazijn met hulpgoederen geholpen'', vertelde H maandag. ''Ik moest onder meer voedselpakketten, dekens, kleding en medicijnen uit vrachtwagens en busjes halen.''

Sms-gesprek

Het OM gelooft de lezing niet. Het is volgens de aanklagers duidelijk dat H. in Syrië heeft meegedaan aan de strijd. Dat blijkt onder meer uit een sms-gesprek met zijn moeder waarin hij volgens het OM repte van een aanval. Tegelijkertijd heeft het OM geen aanwijzingen dat H. hulp heeft verleend.

De politie heeft ook foto's van hem achterhaald, waarop H. in Syrië met een kalasjnikov is te zien en zelfs schiet. ''Waarom zie ik deze foto van u en geen foto van u met een voedselpakket?’’, vroeg de rechter hem. ''Dan zou ik laten blijken hoe goed ik mezelf zou vinden. Dat wil ik niet'', antwoordde hij.