Kroongetuige Fred Ros heeft dinsdag tijdens zijn eerste openbare verhoor onomwonden belastend verklaard over zijn medeverdachten in het liquidatieproces, onder wie Dino Soerel en Ali A..

Beiden hebben opdrachten voor liquidaties gegeven, aldus Ros in het hoger beroep van het Passageproces op het zwaarbeveiligde Justitieel Complex op Schiphol.

In zijn verklaringen die Ros heeft afgelegd in de aanloop naar de verhoren die dinsdag zijn begonnen, heeft hij gelijkluidend verklaard.

Het verhoor van dinsdag en aanstaande donderdag is inleidend; de raadsheren gaan met hun vragen in vogelvlucht door de verklaringen die Ros in het voortraject heeft afgelegd.

Het OM hoopt onder meer aan de hand van de getuigenissen van Ros Soerel en A. veroordeeld te krijgen. Na eisen tot levenslang gingen zij bij de rechtbank vrijuit.

De kroongetuige zit in de extra-beveiligde zittingszaal van de rechtbank op Schiphol vermomd in een speciale getuigenloge.

Soerel en A. hebben de eerder afgelegde verklaringen van Ros gelezen. Volgens hen rijgt hij de ene leugen aan de andere.

Grote vissen

Soerel en A. zijn goede vrienden van elkaar. Beide mannen worden gezien als de 'grote vissen' in het proces. Soerel is volgens het OM onder meer opdrachtgever van de moorden op drugshandelaar Kees Houtman en de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl.

Ros zou van Soerel de opdracht hebben gekregen Van der Bijl te vermoorden. De kroonverdachte sprak naar eigen zeggen meermaals met Soerel over de liquidatie van Van der Bijl.

Daarnaast stelde Ros dat A. opdracht gaf tot de moord op de drugshandelaar Atilla Önder en voetbalclubvoorzitter Nedim Imaç. Ook zou A. hem hebben betaald voor de moord op Van der Bijl en zou hij onder meer bij de opdrachtgevers van de liquidatie van Houtman horen.

S. liet Ros echter weten dat de moord op Van der Bijl voorrang had, omdat de kroegeigenaar belastende verklaringen tegen de politie zou hebben afgelegd.

"Je weet nooit wat er over mij bij zit", zo zou Soerel tegen Ros hebben gezegd. Ook Willem Holleeder zou volgens Ros achter die opdracht zitten.

Pion

In een schets van zijn criminele loopbaan noemde Ros dinsdag direct een keur aan bekende en minder bekende namen uit het Nederlandse misdaadmilieu.

Greg R., de vader van Passageverdachte Jesse R., is een van zijn belangrijkste contacten geweest. Greg R. zat dinsdag als toehoorder op de publieke tribune; zijn zoon Jesse is een van de hoofdverdachten in Passage en is door de rechtbank veroordeeld tot levenslang.

Jesse R. wordt gezien als een grote pion in het proces. Niet als opdrachtgever, maar wel als dé moordenaar die betrokken was bij alle zeven liquidaties.

Deal

Ros ging al in 2007 in gesprek met Justitie om te kijken of er een kroongetuigendeal te sluiten viel. Die gesprekken liepen op niets uit.

Pas na het vonnis van de rechtbank in januari 2013 kwamen de gesprekken weer op gang en raakten zij in een stroomversnelling. Bij de rechtbank kreeg Ros na een eis tot levenslang dertig jaar cel. In ruil voor zijn verklaringen heeft het OM Ros in hoger beroep een gehalveerde strafeis (vijftien jaar) toegezegd.

De vraag van het hof of hij een crimineel is, beantwoordde Ros bevestigend. Maar als kroongetuige hanteert hij geen dubbele agenda's meer, bezwoer hij, en heeft hij naar eer en geweten verklaard.

Levensgevaarlijk

Ros verklaarde verder dat hij de deal sloot, omdat hij over informatie beschikt die levensgevaarlijk voor hem is zodra hij uit de gevangenis komt.

Het gaat om informatie over andere criminelen, onder wie verdachten in het liquidatieproces. Ros is naar eigen zeggen tijdens zijn gevangenschap (hij zit vast sinds de zomer van 2006) zwijggeld betaald door andere verdachten in het proces en criminelen met wie zij contact hadden.

Dat ging in totaal om tienduizenden euro's. Het stopzetten van die betalingen is geen reden voor hem geweest met Justitie in zee te gaan, aldus Ros, hoewel hij toegaf dat hij tal van factoren heeft betrokken in zijn besluit te gaan praten. De betalingen zouden zijn geregeld door A..

De liquidaties en veroordeelden in het Passageproces