De gemeente Midden-Drenthe zet per direct een stop op het aantal asielzoekers op een vakantiepark bij het piepkleine dorp Oranje.

Volgens waarnemend burgemeester Ton Baas (VVD) mogen er niet meer vluchtelingen komen dan er nu zijn, zei hij maandagavond na een ingelaste raadsvergadering. Dat zijn er nu ruim vijfhonderd.

In Oranje, dat slechts honderdveertig inwoners telt, is de afgelopen tijd veel onrust ontstaan sinds de gemeente Midden-Drenthe en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aankondigden dat veertienhonderd asielzoekers uit vooral Syrië en Somalië op het vakantiepark worden ondergebracht. Nagenoeg alle inwoners en ook veel politieke partijen vinden dat aantal ''absurd''.

Het betekent een vertienvoudiging van de bevolking en dat is volgens inwoners ''nog nooit eerder in Nederland vertoond''. In een petitie die door nagenoeg iedereen is ondertekend, eisten zij dat de plannen van tafel gaan omdat Oranje ''volledig wordt ontwricht''.

''We zijn gast in eigen dorp geworden'', stelden ze. Volgens hen zijn tweehonderdvijftig tot driehonderd asielzoekers meer dan genoeg. Veel inwoners vinden dat ze totaal niet gekend zijn in de plannen van het gemeentebestuur en het COA en spreken van een ''overval'' en ''een besluit dat ons door de strot is geduwd''.

Adempauze

Volgens interim-burgemeester Baas is een adempauze op zijn plaats. ''De besluitvorming had anders gekund en anders gemoeten'', erkende hij. Er is tijd nodig ''om te bekijken hoe we nu verder kunnen gaan''.

Hij kondigde aan direct met het COA in gesprek te gaan om het aantal asielzoekers nu niet verder te laten groeien en later opnieuw met de raad in debat te gaan.

Vuurdoop

De ingelaste raadsvergadering was ook de vuurdoop voor Baas (68), voorheen onder meer gedeputeerde in Friesland. Hij werd nog maar een paar dagen geleden als waarnemer benoemd door de commissaris van de Koning in Drenthe nadat burgemeester Jan Broertjes vorige week plotseling zijn vertrek aankondigde. Aanleiding daarvoor was een kritisch rapport over het sociale beleid van Midden-Drenthe.