Het Openbaar Ministerie eist maandag zes weken cel tegen een 29-jarige man uit Den Haag, omdat hij tijdens de rellen in de Schilderswijk afgelopen zomer een cameraman van persbureau Novum heeft aangevallen.

Daarnaast moet hij volgens de aanklager nog honderd dagen uitzitten. Hij was namelijk voorwaardelijk vrij na een eerdere straf. De verslaggever kreeg schoppen en klappen en zijn camera werd vernield.

De man en zeven andere verdachten stonden maandag terecht voor rellen in de Haagse Schilderswijk op 10 augustus. Toen liepen demonstranten van de nationalistische groep Pro Patria door de overwegend islamitische buurt.

Een 33-jarige man zou stenen naar agenten hebben gegooid. Zelf zei hij dat het ging om zand of klei. Justitie wil dat hij tweehonderd uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf krijgt. De man werd tijdens de rellen opgepakt, maar wist even te ontkomen toen de arresterende agent een klap op zijn kaak kreeg.

Alibi

Die klap was volgens het OM het werk van een 23-jarige verdachte. De aanklager eiste honderd uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke celstraf tegen hem. De man, die tot nu toe had gezwegen, zei tot verrassing van de rechter en de aanklager dat hij een alibi had: hij was bij zijn voetbalclub in Rijswijk.

Daarom vroeg zijn advocaat om vrijspraak: ''Mijn cliënt speelt in de selectie van een grote amateurclub en is lid van het buurtpreventieteam in de Schilderswijk. Hij is bekend, maar niemand heeft hem herkend bij de rellen.''

Een andere verdachte is een 26-jarige vader van drie kinderen, die stenen naar agenten zou hebben gegooid. Zelf zei hij dat hij juist had geprobeerd de boel te sussen. ''Schelden en stenen gooien is asociaal. Het past niet bij mijn karakter of geloofsovertuiging. Demonstreren mag niet in de islam.''

Hij was vanuit Rotterdam, ondanks zijn pleinvrees, naar Den Haag gereisd ''om ouderen en kinderen te beschermen'', zei hij. ''Pro Patria was niet gekomen om vrede te stichten.''

Drie jongens

Naast de volwassenen moesten ook drie jongens (17, 16 en 14) voor de rechter komen. Twee van hen zouden de cameraman hebben belaagd, de derde zou met stenen hebben gegooid. De kinderrechter gaf hen werkstraffen van honderd, zeventig en vijftig uur.

Behalve de vermeende relschoppers stond ook de eigenaar van een supermarkt aan de Hoefkade voor de rechter. Hij zou na afloop surveillerende agenten hebben uitgescholden. Zelf zei hij dat de scheldwoorden tegen niemand in het bijzonder waren gericht. De officier eiste 200 euro boete.

De rechtbank doet dinsdag uitspraak tegen de volwassenen.