Oost-Europeanen hebben een nieuwe manier gevonden om te frauderen met hun paspoort, waardoor ze in Nederland een onbeperkt aantal aan toeslagen en uitkeren kunnen opstrijken.

Dat bevestigt de politie maandag naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws, dat een politierapport over de praktijken in handen heeft gekregen.

Het gaat om mensen die al in Nederland staan ingeschreven, maar in het land van herkomst hun naam laten wijzigen. In minstens dertien Oost-Europese landen is dat voor burgers op een eenvoudige en legale manier te doen. Dat kost ongeveer tien tot vijftien euro en kan zo vaak mogelijk.

Eenmaal terug in Nederland laten ze zich opnieuw inschrijven bij een gemeente. Op deze manier kunnen ze vaker bijstand of huurtoeslag ontvangen en bouwen ze meerdere keren AOW op. Ook is het dan mogelijk om meerdere creditcards aan te vragen en leningen af te sluiten.

Volgens RTL Nieuws gaat het mogelijk om vijftigduizend gevallen die voor de politie onvindbaar zijn. "Door van identiteit te wisselen kunnen criminele, gezochte, ongewenst verklaarde EU-burgers anonimiteit creëren en in Nederland verblijven", zo staat in het rapport van de politie.

Na de identiteitswissel blijven alleen het persoonsnummer en de geboortedatum gelijk in de nieuwe papieren. In het rapport wordt daarom aangeraden om het mogelijk te maken niet-Nederlandse persoonsnummers te registreren en te verifiëren in politiesystemen.

Verrassing

Voor gemeenten komt het politierapport als een verrassing. Volgens Joep Schulten, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, zijn ze er niet over gealarmeerd. "En dat had zeker gemoeten want dit is een groot probleem."

Volgens de politie is het rapport alleen gedeeld met overheidsdiensten die zich bezighouden met vreemdelingenzaken.

D66

Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) noemt de nieuwe vorm van paspoortfraude zorgwekkend. "Dit rapport blijkt al een half jaar in een la te liggen, maar wat heeft minister Ronald Plasterk er in die tijd aan gedaan om dit te voorkomen?"

Hij wil opheldering van Plasterk. "Ik wil van minister Plasterk weten hoe dit kan en wat hij er aan gaat doen. Na de Bulgarenfraude zou je verwachten dat alle seinen op rood staan om dit te voorkomen."