Korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman adviseert agenten die een vuurwapen mogen dragen dat ook te doen "waar en wanneer mogelijk".

Agenten mogen wel zelf bepalen of ze in uniform naar hun werk gaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nationale Politie maandag na berichtgeving van Het Parool.

Het dragen van een vuurwapen is "uit voorzorg in deze tijd van terreurdreiging", aldus Bouman op een intern weblog.

Hij sneed de kwestie volgens de Amsterdamse krant aan als reactie op het verbod voor defensiepersoneel om in uniform met het openbaar vervoer te reizen.

Bouman wijst politiemedewerkers volgens Het Parool op hun eigen verantwoordelijkheid. Ze moeten "met alle scenario's rekening houden in deze onvoorspelbare dagen".

"Laat u echter niet meeslepen door emoties", schrijft de korpschef. "Let goed op uzelf en elkaar. Voorkom en bestrijd de uitwassen die burgers en de overheid kunnen bedreigen."

Opslagplek

Agenten kunnen nu zelf besluiten om een vuurwapen mee naar huis te nemen, mits ze thuis een goede opslagplek hebben. Hebben ze thuis geen kluisje, dan moeten ze in burgerkleding naar huis, aldus de politiewoordvoerder.

Het advies van Bouman kan gevolgen hebben voor agenten die wel een wapen mogen dragen, maar dat niet doen omdat zij niet op straat werken.

"In sommige gevallen hoeft een agent een wapen niet te dragen", aldus de woordvoerder. "Er zijn situaties waar het wapen mag worden afgelegd."

Defensie

Eerder gaf Defensie haar militairen in september al opdracht om in het openbaar geen uniform te dragen. Daartoe werd besloten naar aanleiding van een videoboodschap van een Nederlandse jihadstrijder die opriep tot 'een stevige daad' tegen de Nederlandse overheid.