Tegen de 36-jarige Melvin R. en de even oude Miquel K. heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag in hoger beroep twintig jaar gevangenisstraf geëist.

Het tweetal bracht in 1997 op beestachtige wijze het Amsterdamse paar Henk Opentij (78) en Mary Run (73) in Amsterdam-Noord om het leven. Volgens de verklaring van de twee mannen was de dubbele moord het gevolg van een mislukte inbraak.

Het onderzoek belandde destijds op dood spoor. Een coldcase-onderzoek, waarvoor misdaadjournalist Peter R. de Vries belangrijke informatie leverde, zette de politie alsnog op het spoor van de twee verdachten. De mannen hebben bekend.

Het OM eiste voor de rechtbank ook twintig jaar, gebaseerd op de maximumstraf die in 1997 gold voor een dergelijk misdrijf, dat juridisch gezien neerkomt op gekwalificeerde doodslag. De rechtbank legde vijftien jaar op.

De rechtbank kwam tot een lagere straf omdat de daders destijds jong waren en na hun arrestatie berouw hebben getoond. Het OM en een van de verdachten tekenden hoger beroep aan tegen het vonnis.

De advocaat-generaal benadrukte de gruwelijkheid van de zaak en hekelde het feit dat de nabestaanden zo lang in onzekerheid zijn gelaten, waardoor hun levens zijn ontwricht. ''Wat deze zaak nog schrijnender maakt, is dat er nabestaanden zijn wier leven extra op de kop gezet is omdat zij als verdachten zijn aangemerkt'', aldus de aanklager.