De eerder vrijgesproken medeverdachte van de diefstal van een monstrans uit het Catharijneconvent in Utrecht heeft in hoger beroep twee jaar cel opgelegd gekregen wegens medeplichtigheid. 

Dat heeft het hof maandag bepaald. 

De 24-jarige Tim K. uit Utrecht hielp volgens het gerechtshof drie anderen bij de roof van het kostbare vergulde religieuze voorwerp uit het Catharijneconvent.

Een van die drie sloeg januari 2013 overdag met een moker de vitrine kapot en ging er met het voorwerp vandoor. De rover en twee medeverdachten kregen daarvoor in hoger beroep 3,5 en 3 jaar cel opgelegd.

De rechtbank in Utrecht sprak de vierde verdachte vrij. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep 4 jaar cel tegen hem. Het hof vindt dat hij geen medepleger, maar wel zeker medeplichtige is.

Het bewijs daarvoor zit wat het hof betreft in onder meer DNA dat op een vluchtscooter is aangetroffen.

De monstrans had een verzekerde waarde van 250.000 euro. Een belangrijk gedeelte met ingelegde diamanten ontbreekt nog steeds. De rest van de monstrans is na twee weken gehavend teruggevonden op de achterbank van de auto van een van de verdachten, die ermee naar België reed.