Het ministerie van Economische Zaken is 'zeer verrast' door het besluit van zes leveranciers om geen schoolfruit te leveren. "En met mij ook de scholen."

Dat zegt een woordvoerder van Economische Zaken tegenover NU.nl, naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant

Meer dan 350.000 leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs krijgen vanaf maandag geen schoolfruit meer. De zes leveranciers die samen wekelijks ruim een miljoen stukken fruit zouden leveren, zeggen dat de Europese subsidieregeling niet goed uitvoerbaar is.

Het ministerie laat zich niet dwingen om buiten de gestelde regels te handelen, omdat het leveranciers "financieel niet genoeg behaagt". 

"Leveranciers kennen de Europese voorwaarden en hebben zelf erkenning aangevraagd om te leveren. Bovendien kiezen ze er nu zelf voor om zich op het laatste moment terug te trekken", aldus de woordvoerder. 

Te riskant

De eisen die de EU en de Nederlandse overheid stellen, zouden volgens de leveranciers te riskant zijn om nog aan scholen te leveren.

"We moeten alles zelf voorfinancieren, terwijl we door een aantal lastige voorwaarden niet weten of we uiteindelijk wel de volledige subsidie zullen krijgen", zegt directeur Peter de Boer, de leverancier van schoolfruit, tegen de Volkskrant.

Uitgebreid

Het leveren van fruit stopt op het moment dat de Europese Commissie het schoolfruitprogramma flink heeft uitgebreid. Voor de gehele EU is 150 miljoen euro subsidie beschikbaar gemaakt, Nederland krijgt daarvan 5,2 miljoen euro.

De EU wil dat er verschillende soorten fruit worden geleverd. "Maar soms krijg je de prijs van het duurste fruit niet helemaal vergoed", aldus De Boer.

De woordvoerder van Economische Zaken zegt dat er nu over bepaalde onderdelen van de regeling contact is met de Europese Commissie. "Die gesprekken lopen nog."