Het mooie weer en werkzaamheden zorgen zaterdagmiddag voor een aantal files op de Nederlandse wegen.

De warmste 1e november ooit lokt veel bezoekers naar de Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Al rond 11.00 uur ontstonden er files op de A13 en de A20, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Op de A12 tussen Utrecht en Den Haag staat al enkele uren een file tussen Nootdorp en het Malieveld. Mogelijk komt dat door het grote aantal mensen dat op weg is naar het strand van Scheveningen.

Het hele weekend zijn er werkzaamheden aan de A16 richting Breda. Ter hoogte van de Moerdijkbruggen is voor het verkeer slechts 1 rijstrook beschikbaar. De hele zaterdag zorgt dat al voor een file met een gemiddelde lengte van 9 kilometer. Automobilisten kunnen beter omrijden vanaf het knooppunt Ridderkerk-Noord.

Records

Deze zaterdag is de warmste novemberdag ooit, sinds met de metingen is begonnen. In Ell, dicht bij Weert, werd het om 13.50 uur 21,2 graden, laat Weerplaza weten. Het vorige record was op 4 november 1994 in Maastricht gemeten. Het werd toen 21,1 graden.

Eerder zaterdag meldden de weerbureaus dat het de warmste 1 november ooit is. In De Bilt was de temperatuur volgens Weeronline opgelopen tot 18,5 graden. In 1943 werd het daar op de eerste dag van november 17,3 graden. Het warmterecord voor heel november werd in De Bilt net niet verbeterd. Op 2 november 2005 was het met 18,7 graden net iets warmer.

Het meetstation van het KNMI in De Bilt geldt als representatief voor een groot deel van het land. Plaatselijk kan de temperatuur verder oplopen. De hoogste temperatuur ooit op 1 november werd gemeten in Maastricht. Het was daar op deze dag in 1943 20,7 graden.

De koudste novemberdag in De Bilt was op 29 november 1921. De minimumtemperatuur lag die dag op -14,4 graden en het werd niet warmer dan -4,0 graden. De koudste 1 november was in 1993 met in de Bilt een maximumtempatuur van 3,1 graden en in Nieuw Beerta (Oost-Groningen) een maximumtemperatuur van 2,5 graden.

Volgens Eneco - met ruim 2 miljoen klanten één van de grootste gasleverenciers - heeft het warme weer in oktober invloed gehad op het gasverbruik. Er werd gemiddeld 39 procent minder afgenomen dan in een normale oktobermaand.

Bekijk de actuele weersvoorspellingen | Situatie op de weg