Jeugdgevangenissen zijn geregeld te smerig voor woorden, maar blijven buiten schot van inspecties. De inrichtingen worden vooraf geïnformeerd over controles en maken dan alleen de afdelingen die worden geïnspecteerd aan kant.

Ook worden gedetineerde kinderen omgekocht met snoepgoed om positieve verhalen op te hangen, schrijft het AD zaterdag op basis van twintig (ex-)medewerkers en ex-gedetineerden.

In de jeugdgevangenissen zijn beschimmeld eten, ongedierte in bed, brandplekken op meubilair en schimmelmuren door ex-medewerkers gefotografeerd.

"Restaurants die er zo uitzien moeten dicht, maar wij sluiten er kinderen op", stelt een voormalig medewerker van de jeugdgevangenis in Spijkenisse. "Kinderen die al een moeilijke jeugd hebben gehad, worden in de instellingen kapotgemaakt."

Opheldering

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch eist opheldering van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven. "Als dergelijke signalen er zijn, lijkt het mij niet meer dan wijs dat je ook onaangekondigd inspecteert." Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt dat idee.

Volgens het ministerie van Justitie worden de inspecties zes weken van tevoren aangekondigd om de inrichtingen kans te geven zich voor te bereiden. "De inspecties kondigen een doorlichting aan omdat dit zo ingrijpend is voor het bedrijfsproces", zegt een woordvoerder van staatssecretaris Teeven in de krant.