Tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 spreken vier nabestaanden. Dertig anderen noemen de namen van alle 298 slachtoffers. 

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekendgemaakt.

Deze bijeenkomst wordt op maandag 10 november gehouden in de RAI in Amsterdam. De bijeenkomst is voor genodigden, waarvan het grootste deel bestaat uit nabestaanden van slachtoffers en betrokkenen bij de vliegramp. 

Van koning Willem-Alexander en koningin Máxima was al bekend dat zij aanwezig zouden zijn. Alle leden van het kabinet wonen de herdenking bij. Ook prinses Beatrix, prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven zijn aanwezig in de RAI. Premier Mark Rutte spreekt namens de regering.

Het muzikale gedeelte van de herdenking wordt ingevuld door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor. Marco Borsato, Lenette van Dongen, Douwe Bob en Glennis Grace treden op in de RAI. Het programma is in overleg met de nabestaanden samengesteld.

De volledige herdenkingsbijeenkomst wordt door de NOS uitgezonden op radio en televisie.

Input nabestaanden

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat het programma tot stand is gekomen door de eigen input van nabestaanden. Ook zijn meerdere gesprekken met nabestaanden gevoerd over het programma. Het ministerie is ervan overtuigd dat het programma zo is ingericht dat alle nabestaanden zich erin kunnen vinden. 

Dat er een nationale herdenkingsdag zou komen, stond volgens de woordvoerder altijd al vast. Ook wist het ministerie altijd dat het rechtstreeks uitgezonden zou gaan worden.