De herdenkingsplek voor vlucht MH17 op luchthaven Schiphol is vanaf zaterdag gesloten, maar zal rond de nationale herdenking op 10 november nog wel toegankelijk zijn.

De luchthaven had eerder al besloten dat de foto's, kaartjes, knuffels en andere steunbetuigingen per 1 november weggehaald zouden worden.

Uiteindelijk worden alle spullen opgeslagen op een externe locatie. Voorlopig blijven de spullen echter nog even op de huidige locatie liggen, vanwege de nationale herdenking op 10 november.

Bezoekers die de herdenkingsplek dan nog willen bezoeken krijgen daarvoor de gelegenheid tussen 8 en 11 november.

Gedenkteken

In overleg met de nabestaanden wordt vervolgens besloten wat er met de spullen zal gebeuren. Hetzelfde geldt voor een mogelijk gedenkteken voor vlucht MH17, waar al langere tijd over gesproken wordt.

Ook daarvoor wil Schiphol "graag aansluiten bij wensen en initiatieven van de nabestaanden", zo zegt de woordvoerder van Schiphol.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines was op 17 juli onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur in Maleisië, toen het boven Oost-Oekraïne werd neergehaald. Alle 298 inzittenden kwamen om, waaronder 196 Nederlanders.

Na de ramp ontstond een grote bloemenzee voor de vertrekhallen van de luchthaven. Toen de bloemenzee daar te groot werd, werd de traverse onder het WTC aangewezen als alternatieve herdenkingsplek. De locatie kreeg de naam Reflection MH17. Bezoekers konden daar de afgelopen maanden hun steunbetuiging uiten en het condoleanceregister tekenen.

Bekijk beelden:
Bekijk beelden:

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne