De gemeente Utrecht gaat weer 'mystery guests' inzetten om horecabedrijven te controleren op de handhaving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholgebruik.

Dat meldt de gemeente in een persbericht.

De nieuwe mystery guest zullen echter meerderjarig zijn. De gemeente gaat alleen meerderjarigen gebruiken, omdat bij het gebruik van minderjarigen de tieners zelf ook strafbaar zijn.

Officieel mogen de nieuwe mystery guests dus gewoon alcohol kopen, maar wanneer iemand er niet uitziet als 18 is de verkoper verplicht te vragen naar een legitimatiebewijs.

Wanneer de barkeeper dit niet doet wordt er eerst een waarschuwing gegeven. Bij een herhaling van de overtreding zal de gemeente een boete uitschrijven.

Minderjarige loktiener

Begin dit jaar ontstond er ophef over het gebruik van loktieners, toen café Stairway To Heaven een boete van 1.300 euro kreeg omdat het een minderjarige loktiener lukte een glas wijn te bestellen.

Volgens verschillende politici en horecaondernemers ging de gemeente de fout in door minderjarigen in te zetten. Bovendien zou de boete disproportioneel hoog zijn. Stairway To Heaven hoefde de boete uiteindelijk niet te betalen.