Twee vrouwen opgepakt op Rotterdam Airport voor jihadisme

Twee jonge vrouwen van negentien jaar blijken maandag te zijn gearresteerd op Rotterdam The Hague Airport.

Ze worden ervan verdacht dat ze van plan waren om via Turkije door te reizen naar Syrië, om zich daar aan te sluiten bij de gewapende strijd. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

De marechaussee pakte de vrouwen op, nadat de dienst informatie over ze had binnengekregen. De vrouwen komen uit Brabant.

De twee werden donderdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die besloot de vrouwen toen weer vrij te laten. Ze blijven volgens het OM verdachte. De twee hebben hun paspoorten moeten inleveren.

Er is ook huiszoeking bij de twee vrouwen gedaan. Daarbij zijn onder meer gegevensdragers in beslag genomen.

Actie

De politie heeft donderdagmorgen in een actie tegen gewelddadig jihadisme ook negen woningen doorzocht. Het gaat om woningen in Arnhem, Doesburg, Rotterdam en Eindhoven, meldt het OM.

De actie was gericht op het verzamelen van bewijs tegen ''gewelddadige jihadisten'' en hun reizen naar Syrië. De onderzoeken richten zich ook op deelname aan de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra.

Deze beweging is een gewapende groepering die is gelinkt aan al-Qaeda en de organisatie is actief in de Syrische burgeroorlog. Jabhat al-Nusra wil net als Islamitische Staat (IS) een kalifaat stichten.

Tijdens de actie zijn computers, tablets, gegevensdragers en mobiele telefoons in beslag genomen. Dit gebeurde ook met de paspoorten van zes mannen. Tot nu toe is er geen aanleiding om verdachten aan te houden, meent het OM.

Intensief

Politie en justitie zijn intensief bezig met het opbouwen van strafzaken tegen Jihadgangers uit Nederland. ''Dat is nodig voor de opsporing en vervolging van verdachten'', legt het OM uit.

De huidige dreiging van het jihadisme heeft in Nederland geleid tot een aangescherpte brede aanpak. Sinds augustus is er een speciaal actieprogramma voor de bestrijding van jihadisme van kracht.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie