De provincie Noord-Brabant vindt de 1 miljoen euro die VVD en PvdA in de Tweede Kamer willen uittrekken voor het opruimen van drugsafval te weinig. 

De Brabantse SP-gedeputeerde Johan van den Hout heeft dat donderdag laten weten in reactie op het coalitieplan.

Vooral in Brabant wordt vaak afval uit drugslaboratoria gedumpt. Grondeigenaren draaien op voor de kosten.

Van den Hout vindt het een goede ontwikkeling dat er in Den Haag aandacht is voor het onderwerp maar het voorgestelde bedrag noemde hij donderdag erg weinig. De totale kosten die jaarlijks in Brabant worden gemaakt om drugsafval op te ruimen worden geschat op 3 miljoen euro.

De gedeputeerde vindt het bovendien raar dat gemeenten de helft moeten gaan bijdragen en de kosten dus volledig uit gemeenschapsgeld worden betaald. Hij handhaaft zijn standpunt dat de vervuiler moet betalen en criminelen zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Pakkans

Ook de regeringspartijen vinden dat drugscriminelen zelf de kosten moeten betalen. Maar dan moet de pakkans wel omhoog en dat is volgens VVD-Kamerlid Remco Dijkstra precies het probleem. ''De daders worden bijna nooit gepakt en de kosten kunnen zelden op drugscriminelen worden verhaald.''

Met het coalitieplan kan het Rijk geld aan gemeenten geven die kosten maken voor het opruimen van drugsafval. De gemeenten hebben daarmee extra middelen beschikbaar om onderzoek te kunnen doen naar het afval, zodat de vervuiler opgespoord en de schade verhaald kan worden, aldus Dijkstra.