'Borstendokter' Rock G. is donderdag vrijgesproken door de rechter in Den Haag wegens gebrek aan bewijs.

De vrouwen die hij behandelde hadden letsel opgelopen, maar het is volgens de rechter niet te zeggen of dat het gevolg was van het handelen van G.

De officier van justitie eiste drie jaar cel tegen de gynaecoloog, die niet deskundig was om als esthetisch chirurg op te treden, maar dat wel deed. 

Volgens de rechter kan G. zich beroepen op de medische exceptie. Dat houdt in dat een arts pijn en of letsel mag veroorzaken als hij in het belang van de patiënt een medische ingreep verricht.

Wel heeft G. de ingrepen niet in het juiste type operatiekamer verricht en niet onder de juiste hygiënische omstandigheden, oordeelde de rechter. Ook heeft hij geen goed onderzoek verricht naar de oorzaak van afstotingsverschijnselen.

Tuchtrechter

G.'s advocaat reageerde donderdag opgelucht op het vonnis. ''Iedereen kan fouten maken, niet elke fout is zo zwaar dat die strafrechtelijk moet worden aangepakt.''

Volgens de advocaat heeft G. overigens al eerder het ''doodvonnis'' gekregen". G. is eerder, na uitspraak van de tuchtrechter, al uit het BIG-register geschrapt. Daardoor kan de 'borstendokter' nooit meer als arts aan het werk.

In totaal hadden 121 mensen zich gemeld met klachten over de verdachte bij het Openbaar Ministerie (OM). Die klachtenregen leidde tot tientallen aangiftes, waarvan tien uiteindelijk werden behandeld door de rechtbank.

Het OM liet weten zeer serieus te overwegen in beroep te gaan tegen de uitspraak. "Ik kan me voorstellen dat dit vonnis een klap in het gezicht van de slachtoffers is'', aldus een woordvoerder.

Boos

Plastische chirurgen zijn boos over de vrijspraak. ''Wij vinden het vreemd, we zijn verontwaardigd en teleurgesteld, vooral voor de slachtoffers. Blijkbaar kun je ver gaan voordat je wordt veroordeeld'', zegt René van der Hulst, hoogleraar in Maastricht en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

De vereniging had de zaak-G. jaren geleden aangekaart bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die stapte vervolgens naar het Medisch Tuchtcollege, dat besliste dat G. nooit meer als arts mag werken.

''De tuchtrechter was heel duidelijk, hij mag nooit meer als arts werken. Er waren 121 aangiftes tegen G. Dat zegt wel iets over wat hij heeft gedaan en dat hij niet bekwaam is. Dit verbaast mij wel'', aldus Van der Hulst.

Patiënt

G. was geen plastisch chirurg, maar gynaecoloog. Toch mocht hij zulke cosmetische ingrepen doen, want elke arts mag dat. ''Bij wijze van spreken mag een kno-arts een schaamlipcorrectie uitvoeren.'' De NVPC hoopt daarom dat de regels voor artsen worden aangescherpt, zodat duidelijk wordt wie welke ingrepen mag verrichten.

''De politiek vindt de keuze voor de kliniek een verantwoordelijkheid van de patiënt. Maar als leek weet je niet bij wie je precies terechtkomt. Je gaat ervan uit dat het gewoon goed geregeld is. Een kno-arts kan prima een neuscorrectie doen, maar geen borstoperatie.''