Op Texel is deze week een dode kogelvis op het strand gevonden. De tropische vis met de Latijnse naam Lagocephalus komt hier niet voor en het is dan ook een raadsel hoe hij bij de Nederlandse kust is gekomen.

Medewerkers van Ecomare vonden de vis tijdens een wandeling.

''Wij waren verbijsterd, dit is uniek'', zei één van de vinders donderdag. De vondst wordt in de vriezer bewaard totdat is besloten wat ermee gebeurt. Waarschijnlijk gaat hij in conserveervloeistof. Hij is aangevreten door de meeuwen, dus niet geschikt voor tentoonstelling.

Er is geen Nederlandse naam voor deze soort. De Latijnse naam betekent hazenkopvis.

De kogelvis, die zich als een ballon kan opblazen, heeft stekels op zijn buik en een bek met vier tanden. De meeste kogelvissoorten hebben gifstoffen in hun huid en andere delen van hun lichaam om te voorkomen dat ze door andere dieren worden opgegeten. Ook deze vis is giftig.

''Dat wisten we niet en we hebben hem aangeraakt, maar niemand is ziek geworden.''

Ecomare vermoedt dat de vis een heel eind uit koers is geraakt. Bij de Britse eilanden en voor de kust van Bretagne is deze soort wel eens gevonden. ''Maar alleen in de Atlantische oceaan en niet in de Noordzee.'' Het gevonden exemplaar is 51 centimeter lang.

Paling

Vorige week was er volgens Ecomare ook een zeldzame vis aangespoeld op Texel, een zeldzame aal. Na onderzoek van de foto waar het natuurcentrum de ontdekking op baseerde, bleek het een normale paling te zijn die slechts uitzonderlijk dik was.