Onderhoud noodstroom Laurentius ziekenhuis was op orde

Slecht of achterstallig onderhoud is niet de reden geweest dat de noodstroominstallatie van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond niet functioneerde toen vorige week de stroom uitviel. 

Dat staat in onderzoek door TNO in opdracht van het ziekenhuis. Wat de oorzaak wél is geweest, is nog niet bekend.

Door een stroomstoring in Roermond en de haperende noodaggregaat zat het ziekenhuis dinsdag bijna twee uur zonder stroom.

Acht patiënten moesten in allerijl naar andere ziekenhuizen worden geëvacueerd, operaties werden uitgesteld en de spoedeisende hulp ging dicht.

Onwaarschijnlijk

''Voor zover TNO in deze fase van het onderzoek kan nagaan, lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat het niet opstarten van de noodstroominstallatie is veroorzaakt door slecht of achterstallig onderhoud, ontoereikende procedures of ondeskundig personeel'', citeert het ziekenhuis donderdag uit de eerste resultaten van het onderzoek.

Het ziekenhuis is blij dat het onderhoud op orde is.

''De voorlopige resultaten zijn geruststellend. Wat overblijft is natuurlijk de vraag waar het dan wél mis ging en of we daaruit lessen kunnen trekken die voor alle Nederlandse ziekenhuizen van waarde kunnen blijken”, reageerde directeur Jack Thiadens.

De uitkomst van het vervolgonderzoek wordt in de loop van november verwacht.

Stroomstoring

De gemeente Roermond liet donderdag in antwoord op vragen uit de gemeenteraad weten dat de stroomtoevoer naar het ziekenhuis niet door Enexis is verbroken. Door een stroomstoring in de binnenstad was er even een spanningsdip in andere delen van de stad, en zo ook in het ziekenhuis.

Daardoor werd automatisch overgeschakeld op de noodstroomvoorziening en werd uit veiligheid de stroomtoevoer van buitenaf verbroken. Enexis moest de stroomtoevoer van buitenaf herstellen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie