Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag twintig jaar gevangenisstraf en tbs geëist tegen Ada S. voor het met gif doden van haar echtgenoot. Voor de verdenking van de dood van een voormalige echtgenoot van S. ziet het OM te weinig bewijs.

S. maakte volgens het OM ook een valse levensverzekering op voor de man.

Oorspronkelijk verdacht het OM de vrouw ook van het doden van een andere echtgenoot, maar daarvoor is er te weinig bewijs, stelde de officier van justitie. Hij verwijt S. wel dat ze voor de tweede echtgenoot geen hulp heeft ingeroepen van een arts, toen haar man op sterven lag.

De 52-jarige vrouw uit het Brabantse Vortum-Mullem zou haar man met een mengsel van giftige stoffen om het leven hebben gebracht. De familie van de man kreeg argwaan toen de vrouw weinig emotie vertoonde na de dood van haar echtgenoot en snel financiële zaken wilde afhandelen.

S. beriep zich tijdens de behandeling van het proces bij de rechtbank in Leeuwarden op haar zwijgrecht.

Vrijspraak

Mirjam de Vilder, advocaat van Ada S., heeft de rechtbank gevraagd om haar cliënt vrij te spreken van betrokkenheid bij de dood.

Volgens De Vilder is er geen bewijs dat S. giftige stoffen aan haar man toediende. De advocaat denkt dat de mannen een natuurlijke dood zijn gestorven. 

Ook voor de brandstichting bij het huis van de nieuwe vriend van S. is onvoldoende bewijs. Kantoorgenoot Leon Rommy pleitte eveneens voor vrijspraak op dat punt. Alleen de vervalsing van de levensverzekering van één van haar echtgenoten moet volgens de advocaten worden bestraft.

In haar laatste woord legde S. voor het eerst tijdens de zaak een lange verklaring af. ''Ik zit nu onschuldig, ik heb niks met de dood van mijn mannen te maken'', verzekerde de verdachte aan de rechtbank.

Op 27 november wordt duidelijk of de rechters de vrouw uit Vortum-Mullem geloven. De rechtbank doet dan uitspraak in haar zaak.

Giftige stoffen

S. werd vorig jaar november aangehouden nadat haar tweede echtgenoot (57) in augustus 2012 was overleden. Vervolgens rees het vermoeden dat de vrouw mogelijk de hand heeft gehad in de dood van haar eerste man (45) in 2004. 

Volgens de officier van justitie heeft S. haar man eerst versuft door medicatie in zijn drankje te doen, waarna zij hem met een overdosis insuline een zekere dood tegemoet liet gaan. Het OM kan de dood van de man niet los zien van de levensverzekering, die kort voor zijn overlijden werd afgesloten.

Deze verzekering leverde de verdachte 250.000 euro op

De lichamen van beide mannen zijn opgegraven en door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht. Het onderzoek leidde niet tot harde conclusies over de doodsoorzaak. In één lichaam werden concentraties morfine, codeïne en andere stoffen in de lever aangetroffen. Het is onduidelijk of deze stoffen de dood hebben veroorzaakt.

Tbs

Justitie eist tbs, ondanks dat psychiaters geen advies over de maatregel uitbrachten. Er is sprake van een persoonlijkheidsstoornis bij S., maar het is volgens de behandelaars onbekend of dit invloed heeft gehad op haar daden.

De dood van haar eerste man, waar het OM nu vrijspraak voor vraagt, is volgens justitie niet te bewijzen als moord. ''Want waar rook is, is juridisch gezien niet altijd vuur'', zei de aanklager. Beide sterfgevallen tonen veel overeenkomsten, maar er werd bij haar eerste man geen spoor van een mogelijke gifcocktail gevonden. Justitie verwijt S. wel dat ze geen hulp heeft ingeroepen van een arts toen haar man op sterven lag.

Brand

Naast het sterfgeval en het valselijk opmaken van een levensverzekering zou de vrouw ook verantwoordelijk zijn voor een brand in Sambeek. Buren zagen haar auto kort na het ontstaan van de brand wegrijden. 

De brand vond plaats in 2013, na het overlijden van haar ex-mannen. Buren, die donderdag als getuige worden gehoord, zeggen dat ze de Peugeot van S. zagen wegrijden na het ontstaan van de brand. Er werd ook terpentine in de auto aangetroffen.