Dementerende ouderen die thuis zorg krijgen worden vaak onder dwang verpleegd. Vier op de tien thuiswonende dementerenden zeggen dat ze te maken hebben met een vorm van vrijheidsbeperking.

Dat schrijft dagblad Trouw donderdag op basis van een onderzoek van de Universiteit Maastricht, die bijna duizend thuiswonende dementerenden ondervroeg.

Van de onderzochte dementerenden hebben er 320 te maken met dwang, aldus de universiteit. Van hen krijgt 80 procent ook 'onvrijwillige zorg', aldus de universiteit. Het gaat dan om het stiekem toedienen van medicatie, het opsluiten in huis of het gedwongen moeten douchen.

Aan 7 procent worden zelfs fysieke beperkingen opgelegd. Deze mensen worden bijvoorbeeld aan tafel vastgebonden of krijgt te maken met bedhekken.

Topje

Volgens onderzoekers van de universiteit is dit slechts het topje van de ijsberg. Veel meer dementerenden hebben last van dwangverpleging.

"We hebben alleen gekeken naar mensen die onder toezicht staan van een zogenoemde casemanager. Dat zijn gespecialiseerde mensen die een team rondom een dementerende aansturen. Dit is in Nederland waarschijnlijk de beste zorg die dementerenden thuis hebben."

Vrijheidsbeperking

Ouderen die alleen wonen hebben een grotere kans op dwangverpleging. De familie bepaalt in driekwart van de gevallen tot vrijheidsbeperking, aldus de universiteit. Hoe drukker een zorgverlener het heeft, hoe eerder hij overgaat tot verregaande maatregelen.

Bij elk stapje op de schaal van belastbaarheid van een tot negen neemt de kans op dwang toe met 13 procent, aldus onderzoekers van de universiteit.

Het onderzoek is volgens Trouw interessant omdat het kabinet ouderen langer thuis wil laten wonen. In de thuiszorg zijn nauwelijks regels voor verpleging, aldus de universiteit. De onderzoekers pleiten voor een nieuwe wet die dit gat opvult.

Wijkverpleging

Actiz, de organisatie van zorgondernemers, is ook bang dat ouderen en langdurig zieken vanaf 1 januari veel minder zorg en ondersteuning krijgen dan nu.

Zorgverzekeraars kopen namelijk veel te weinig wijkverpleging in voor volgend jaar. Actiz heeft een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer, die donderdag debatteert over de wijkverpleging, meldt Trouw.