Ada S. zwijgt tijdens proces over gifmoorden

De 52-jarige Ada S., die verdacht wordt van moord op twee voormalige echtgenoten, maakt gebruik van haar zwijgrecht bij de rechtbank in Leeuwarden. 

Dat bleek woensdag tijdens de behandeling van de zaak.

S. zou haar mannen volgens justitie met giftige stoffen om het leven hebben gebracht. Zij maakte ook een valse levensverzekering op voor één van haar mannen. Ze werd vorig jaar aangehouden. Voor de zaak is twee dagen uitgetrokken.

Advocaat Mirjam de Vilder maakte aan het begin van de zitting duidelijk dat haar cliënt niet ingaat op vragen van de rechtbank. S. wil alleen een algemene schriftelijke verklaring voorlezen.

Verbaasd

De rechters reageerden enigszins verbaasd op de beslissing van de verdachte vrouw. ''Bij de politie heeft u gezegd dat u op enkele vragen bij de rechter antwoord zou geven'', zei de rechter. S. maakt wel aantekeningen tijdens de behandeling van de zaak.

De advocaat vroeg ook aan de rechtbank om enkele deskundigen, die later in de rechtszaak worden gehoord, uit de zaal te verwijderen. Volgens De Vilder moeten deze experts uit eigen deskundigheid verklaren.

Als zij bij de behandeling van de zaak zitten, zou dit ertoe kunnen leiden dat ze niet uit eigen waarneming verklaren, zo redeneerde de raadsvrouw. De rechtbank wees dit verzoek af.

Levensverzekering

S. heeft bij de politie bekend dat ze een valse levensverzekering voor één van haar mannen opmaakte. Zo bleek woensdag in de rechtszaal in Leeuwarden.

''Dat klopt'', antwoordde S. toen de rechter vroeg of het waar is dat zij deze levensverzekering zelf voor haar echtgenoot invulde. Zij vervalste ook de handtekening van haar man.

De verzekering keerde 250 duizend euro uit na de dood van haar tweede man. 

Nieuwe relatie

Tijdens de rechtszaak bleek dat familie van de vrouw ook twijfels had over de gang zaken rond de dood van haar tweede man.

Haar zoon vond dat ze na de dood van haar tweede man snel een nieuwe relatie had. ''Ik had het gevoel dat ik die nieuwe vriend moest waarschuwen. Ik dacht: daar gaat ze weer'', aldus de zoon.

De familie van de tweede man, die uiteindelijk ook aangifte deed tegen S., twijfelde ook over de dood van de man. ''Heerlijk nu ben je er niet meer. Nu is dat bekje voorgoed dicht'', zou S. volgens de familie hebben gezegd na de dood van haar echtgenoot. S. ontkent dat ze deze woorden heeft uitgesproken.

Aangehouden

S. werd vorig jaar november aangehouden nadat haar tweede echtgenoot (57) in augustus 2012 was overleden. Vervolgens rees het vermoeden dat de vrouw mogelijk de hand heeft gehad in de dood van haar eerste man (45) in 2004. De vrouw wekte argwaan bij de familie van haar tweede man, toen zij na diens overlijden weinig emotie toonde.

De lichamen van beide mannen zijn opgegraven en door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht. Het onderzoek leidde niet tot harde conclusies over de doodsoorzaak. Uit de giftige stoffen die in het lichaam van één van de echtgenoten van Ada S. werden aangetroffen zijn moeilijk conclusies te trekken.

Justitie deed onderzoek naar de lichamen van de twee mannen. In één lichaam werden concentraties morfine, codeïne en andere stoffen in de lever aangetroffen. Het is onduidelijk of deze stoffen de dood hebben veroorzaakt.

Precieze concentraties

Omdat het lichaam met de giftige concentratie al een jaar begraven lag, was het moeilijk om de precieze concentraties tijdens het overlijden vast te stellen. ''Normaal gesproken nemen we bloed uit de benen af voor een dergelijk onderzoek, maar dat kon nu niet meer'', zei een apotheker, die als deskundige in de zaak wordt gehoord.

Het slachtoffer bij wie de concentraties werden aangetroffen, nam zelden medicijnen. ''De Heer is mijn heelmeester'', zou de man wel eens hebben gezegd. Dat er toch concentraties van stoffen in zijn lever werden gevonden, is mogelijk. Het lichaam kan dergelijke stoffen ook zelf aanmaken, ook na de dood.

Thuiszorgmedewerkster Ada S. ontkent dat zij haar echtgenoten om het leven heeft gebracht.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie