Het Openbaar Ministerie (OM) zet zeven extra officieren van justitie in om de strijd met jihadverdachten aan te gaan. 

Dat heeft OM-baas Herman Bolhaar gezegd in gesprek met De Telegraaf. Momenteel lopen er dertig onderzoeken tegen in totaal zestig Nederlandse verdachten.

De extra officieren worden ingezet om de snelle toename van dossiers aan te kunnen. Twee officieren worden ingezet bij het Landelijk Parket, dat zich richt op de bestrijding van nationale en internationale georganiseerde criminaliteit.

De andere vijf komen te werken in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem, omdat dit de steden zijn waar de meeste jihadverdachten wonen. Die worden door het OM en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de gaten gehouden. 

Er is veel overleg tussen de instanties, stelt Bolhaar. "Je kunt bijna spreken van een online relatie tussen het Landelijk Parket, de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid."

Netwerk

Bolhaar is te spreken over het netwerk van vertrouwenspersonen dat door Marokkaanse ouders is opgezet. Hier kan informatie over radicaliserende jongeren worden gedeeld. Er leven onder families grote zorgen over jongeren. In sommige gevallen hebben de families zelf aangifte gedaan bij de politie. 

De baas van het OM wijst wel op het onderscheid dat moet worden gemaakt tussen meelopers en zware gevallen. 

"De serieuze gevallen trakteer je op zware onderzoeken en zo nodig zware straffen", stelt Bolhaar. "Maar mensen die je nog binnenboord kunt houden, bied je hulpverlening zoals deradicaliseringsprogramma's of hulp bij het voorkomen van schoolverzuim."