Twee families in het Groningse aardbevingsgebied worden de komende twee jaar 24 uur per dag met 32 camera's gevolgd.

Dat meldt de Dutch Broadcasting Company woensdag, die in het project De Stille Beving gaat samenwerken met Nieuwsuur, het NOS Journaal en RTV Noord.

Bij een beving worden beelden opgenomen door de camera's die in en om het pand zijn geplaatst. Trillingsmeters registreren de kracht van de beving. Bovendien nemen microfoons het geluid op dat er aan voorafgaat. De deelnemende omroepen kunnen dat meteen na een beving gebruiken voor reportages.

De gezinnen met kinderen komen uit Bedum en Middelstum. Hun huizen zijn al beschadigd door de bevingen. Zo staat de boerderij in Bedum na twee jaar nog steeds in de stutten.

Documentaire

De families gaan zelf hun eigen ervaringen en verhalen over de bevingen filmen. Die worden ook gebruikt voor een documentaire. Bovendien gaat het Jeugdjournaal de beelden gebruiken om te laten zien wat een beving voor kinderen betekent.

De initiatiefnemers willen duidelijk maken hoe het is om een beving mee te maken en wat dat doet met een gezin en hun gevoel voor veiligheid. Ook is er aandacht voor de manier waarop schade wordt afgehandeld.