'Verdachte moet excuses kunnen maken'

Een verdachte moet excuses kunnen maken aan een slachtoffer zonder dat hij daamee schuld bekent. Nu is het nog zo dat een spijtbetuiging wordt gezien als erkenning van aansprakelijkheid. 

Dat moet in de toekomst anders, zo zegt Geert Corstens woensdag in de Volkskrant. Corstens is scheidend president van de Hoge Raad.

''Als twee buren elkaar de kop inslaan, moeten ze morgen weer met elkaar verder. Dat gaat beter als je je met elkaar verzoent dan wanneer je vijandig tegenover elkaar blijft staan'', aldus Corstens, die 6 jaar lang actief is als hoogste rechter.

''Als een verdachte nu excuses aanbiedt, wordt dat in Nederland gezien als schuldbekentenis. Men kan zeggen: je hebt excuses aangeboden, dus je hebt toegegeven dat je fout zat. En als er later een claim tegen je wordt ingediend, kan dat enorme financiële consequenties hebben.''

Excuses zijn volgens Corstens belangrijk voor de dader, maar ook voor het slachtoffer. ''Het slachtoffer kan hierdoor onder het verleden misschien geen punt, maar wel een komma zetten.''

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie