Syrische oorlogsmisdadigers vragen in Nederland asiel

Mensen die worden verdacht van oorlogsmisdaden in Syrië melden zich als asielzoeker aan in Nederland. Zeker vijf mensen zijn dit jaar door de Immigratie- en Naturalisatiedienst om deze reden geweigerd.

Dat schrijft dagblad Trouw woensdag op basis van cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Omdat Nederland geen sinds 2011 Syriërs uitzet vanwege de burgeroorlog in het land, is er een kans dat de van misdaden verdachte Syriërs lang illegaal in Nederland rondlopen.

Naar zo'n vijftien Syriërs loopt een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden, aldus de krant. Dit onderzoek kan vaak maanden duren.

Een precies cijfer van het aantal geweigerde asielzoekers wil het ministerie niet geven omdat anders bekend kan worden wie die personen zijn.

'Hoofdpijndossier'

Het opvangen van oorlogsmisdadigers is een 'hoofdpijndossier', aldus Trouw. Weliswaar krijgen de asielzoekers geen verblijfspapieren, maar ze kunnen door de oorlog niet worden teruggestuurd. 

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) sluit in de krant niet uit dat 'een Syrische beul zijn slachtoffer tegen het lijf loopt in de supermarkt'.

Bij de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTV) van het ministerie van Veiligheid en Justitie liggen 180 dossiers van oorlogsmisdadigers in Nederland, aldus Trouw. Slechts tien van hen hebben Nederland de afgelopen jaren verlaten.

De meesten van hen komen uit Afghanistan of landen als Rwanda en Congo. Politici vermoedden al dat ook Syrische verdachten van oorlogsmidaden naar Nederland zouden vluchten.

Meer asielzoekers

Het aantal asielzoekers in Nederland is opnieuw gestegen. Afgelopen maand steeg het aantal asielaanvragen met zevenhonderd tot 2.900.

De stijging wordt met name veroorzaakt door het toegenomen aantal asielzoekers uit Syrië. Dat schrijft staatssecretarisTeeven woensdag aan de Tweede Kamer. 

In augustus vroegen nog 2.200 mensen asiel aan in Nederland. Volgens Teeven deden de afgelopen maand ook meer staatloze asielzoekers een aanvraag. Het gaat daarbij vooral om staatloze Palestijnen uit Syrië.

"Het aandeel Syrische asielzoekers is hiermee toegenomen en zij vormen meer dan de helft van de asielinstroom", aldus de bewindsman.

Lees meer over:
Tip de redactie