De pasgeboren baby die zaterdagnacht of zondagochtend is achtergelaten in een Amsterdamse ondergrondse vuilcontainer, is gevonden in een plastic tas.

Dat is dinsdag bekendgemaakt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Het meisje was op de dag van de vondst tien tot twintig dagen oud. Tot dat moment is ze waarschijnlijk goed verzorgd. De baby is lichtgetint en heeft een grote pigmentvlek op haar onderrug en billen. Ook opvallend is dat haar ringvingers door een afwijking permanent gebogen zijn.

De politie denkt dat het meisje een hielprik heeft gehad, omdat ze een krasje en een pleister op haar hiel had. Dat wijst erop dat het meisje onder professionele begeleiding is geboren. 

De politie vraagt mensen die bij de bevalling betrokken waren of het meisje verzorgd hebben, zich te melden. Als ze vrezen hiermee hun beroepsgeheim te schenden, kunnen ze zich wenden tot een adviesorgaan van hun beroepsgroep.

De politie deed in het programma ook een oproep aan twee mogelijke getuigen. Zo is er rond 4.15 uur een 30-jarige lichtgetinte man gezien die in een auto wegreed. Hij had harde muziek aan staan. Ook is er een man rond 4.00 uur een portiek is ingelopen. De politie komt graag met hen in contact.

Gered

Een voorbijganger hoorde zondagochtend huilgeluiden uit de container aan de Fritz Conijnstraat in Geuzenveld-Slotermeer komen en waarschuwde de politie. Het pasgeboren meisje kon zo op tijd worden gered.

Het meisje is in eerste instantie opgevangen in het ziekenhuis. Nu is ze opgevangen in een pleeggezin. Ze maakt het volgens de politie goed. De jeugdbescherming is nu officieel voogd van het kind.

De politie hoopt de ouders van het kind op te sporen en de identiteit van het meisje vast te stellen.