Driehonderd kilometer file tijdens avondspits

Het verkeer kreeg dinsdag in de avondspits met veel vertraging te maken. De totale filelengte bedroeg op het hoogtepunt ongeveer driehonderd kilometer. Normaal is dat op een dinsdagavond 235 kilometer. 

''De driehonderd halen we niet zo vaak'', zei een woordvoerder van de ANWB.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwachtte al een drukkere avondspits van minstens 250 kilometer vanwege het ingaan van de wintertijd. 

Volgens de VID moet het verkeer door het ingaan van de wintertijd weer wennen aan het donker. Traditioneel doet de drukte zich meestal voor tijdens de eerste dinsdagavondspits na het ingaan van de wintertijd.

Regen

Vorig jaar piekte de eerste donkere dinsdagavondspits op 350 kilometer file. Regen was toen een extra spelbreker, aldus de VID. Dit jaar bleef het droog. 

Oorzaken dinsdagavond waren ongelukken en pechgevallen. De grootste vertraging was op de A7 Groningen-Heerenveen door een ongeluk bij Leek. Er stond tien kilometer file.

Maandagavond

Maandagavond was het ook al een stuk drukker dan normaal. Omdat het verkeersaanbod op maandag lager is dan andere doordeweekse avonden viel dit volgens de VID echter te overzien.

Op het drukste moment stond er ruim tweehonderd kilometer file, ongeveer het dubbele van een normale maandagavond. 

Bekijk de actuele verkeerssituatie

Lees meer over:
Tip de redactie